Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2015 11:07 - Кои са аварите!!!
Автор: ivonti10 Категория: История   
Прочетен: 6623 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.06.2019 23:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кои са Аварите в Европа и Азия

Аварите един загадъчен народ които контролирал централна Европа повече от два века. Народ който и до днес много учени от целия свят се опитват да докажат от къде са дошли, кои е автентичният етнос и от кой е първоприемника на Аварите в Европа както и на аварите в Азия, имат ли нещо общо двата народа или е само термин.

Какво се знае за тях – Знае се, че този народ е дошъл от Азия в Европа през втората половина на 6 век и набързо без особена сила е завладяла Панония и Седмогорието(Трансилвания). За близо 250 години са били страшилището на Европа и страшен съперник на франкската и византийската империи, докато българският кан Крум не ги завладява в началото на 9 век.

Азиатски авари – Сведения за тях има още от средата на 5 век от китайски, индийски, сасанидски и византийски източници, но никой не дава ясна представа от къде и как с е  появил този народ.

Версии за азиатските аварите:

Има няколко версии относно аварите но три са основни:

I.                   Аварите са Роурани – Роураните/Жоужн. Жоужаните са монголо-тонгуски народ които въстава срещи вече слабия азиатски хунски каганат и за много бързо го унищожава. Държавата на роураните за около 2 века(V-VI) успява да завземе широка територия простираща се от Манджурия(дн. Китай) до Аралско море(дн. Казахстан).

II.                Аварите са Ефталити – Ефталитите са смесен народ от тюрко-иранци които първоначално участват в азиатския хунски съюз, но след разпадането му те са локализирали около езерото Балхаш и планините Тиан Шан и Алтай  от началото на 5 до средата на 6-ти  век те играят основна геополитическа роля в централна Азия но след разгрома им от кок-тюрките в средата на 6-век до самото им изчезване към края на 7 век те вече не са основен регионален фактор.

III.             Аварите са Кидири – Кидирите са вероятно народ от тюрко-ирански  произход които възниква след унищожаването на Кушанската империя от Сасанидите. Кидирите имат своя държава близо век и половина в района на днешен Афганистан, Узбекистан и Пакистан.

 

Кратка история:

1.      Роуранска империя -  Или още известна като Жоужан е създадена около 330 г. и е съществувала до 555г. Роураните първоначално след като успявад да се отделят от Хунският каганат не са фактор в Азия. Едва в началото на 5-ти век Роуранската империя започва да играе важен фактор в източна Азия. Кан Юйцзюлюй Шэлунь който успява да обедини много монголо-тонгуски племена в един обширен съюз, в последствие роураните стават огромен геополитически и военен фактор в Азия през 20-те години на 5-ти век на няколко пъти разгромяват китайците от Северен Вей успяват да подчинят и племената Коаче(прото-коктюрките) и маджурците. Едва през 429 г. за пръв път китайците постигат значителна победа на Роураните. Около 460г. след подписан мир с китайците, роураните започват голяма западна кампания успявайки отново да присъединят отцепилите се Коаче. Превземат град Кочо(дн. Астана в Казахстан) и други важни градове по пътя на коприната достигайки Аралско море.  Около 470 г. избухва нова война между Роуранската империя и Северен Уей завършила с пълно поражение на Роураните. След това Роуранската държава постепенно започва да залязва, първоначално племената Тиеле(част от племената Коаче) обявяват независимост а в последствия честите граждански войни отслабват държавата. През 545 г. кок – тюрките въстават против роураните в последствие успяват да ликвидират самата роуранска държава. Голяма час от роураните се спасяват с бягство в китайските царства.

„В книгата на Сонг(китайски летопис) е добре описана ситуацията между Роуран и „Северен Уей”.

 

2.      Ефталитска империя – Тази държава съществува от началото на 5-ти век до 670 г.  Първоначално ефталитите живеят в таримския басейн и Хиндукуш и се предполага, че те са били част от разпадналата се империя на азиатските хуни.

В началото на втората половина на 5-ти век те се активизират на юг и и запад.  През 460/470 г. унищожават Кидирската държава в Памир. В този период 460/470 г. между сасанидите и ефталитите има няколко кратки войни. Ефталидската държава се развива значително добре до самият си край. Ефталитите са имали писмо секлиса монети и стояли градове. През 557 г. избухва война между Коктюркския каганат и ефталитите завършил с погром над ефталитите и практически с унищожаването му. Голяма част от ефталитите се насочват към Панджап(дн. Пакистан) и там малко ефталитски княжества просъществуват до идването на арабите. Други се насочват  на юг, възползвали се от ситуацията сасанидите превземат южната част на Ефталитската държава.

„ Относно войните на Сасанидите и ефталитите има много написани и гръцки летописи”.

 

3.      Кидирска държава - Тази държава просъществува едва век и половина от 320 до 466 г. след като е превзета от ефталитите. Кидирите се предполагат, че са наследници на тохарите а самата им държава е продължение на Кушанската империя. Кидирите първоначално живеят около планините Памир, Хиндукуш и Тяншан,  бързо успяват да превземат територии по течението на река Ганг в дн Пакистан както и земи в дн. Афганистан. През 460 ефталитите започват война с кидирите която успват да спечелят слагайки край на Кидирската държава. Като федерати и съюзници на ефталитите се знае, че голяма част от кадирите са преместени в местността Согдиана където играят основна роля в съюза с ефталитите. През 567 г. Войските на Коктюрките преминава през Хорезъм, това принуждава къдирите да емигрират подобно(заедно с) като ефталитите.

„Има много индийски, китайски и персийски източници за кидирите”

 
4.  Печенегите – Добавям една от тезите която няма сериозни доказателства и теории просто за нюанс е за тюрките около Аралско море(печенегите е този период).  Несъстоятелна е защото печенегите дори масова да са напуснали земите си под натиска на роураните те няма как след 470 г. отново да са на същото място както преди 460 г. Ако час от тях все пак е тръгнала на запад то те не биха могли да прогонят един войнствен народ като Сибирите. Дори да се приема някакъв такъв сценари в рамните на 5-6 години печенегите била притиснати и разбити от Роураните,  в последствие с изморителната война със сибирите и накрая след поражението от съюзните сибирите и българите на Ирник. При такъв сценарии печенегите биха изчезнали а не около 300 години по късно да са определящ фактор в източна Европа. Също така печенегите са били познати на ранните хорнисти и летописци а те не определят аварите като печенеги. Печенегите всъщност са съседно племе на савирите и българите и няма как да ги излъжат, че са авари.


image
Евразия около 465 г. 


АНАЛИЗ

Кои са Азиатските Авари:

1.      Роурани, Кидири, Ефталити и ПеченегиОтносно азиатските аварите първите сведения са през втората половина на 5-ти век е от византийски летопис Свидас. Знае се, че е аварите са разбити през 465 г. от Българите някъде източно от р. Волга:

Българите нанесоха поражение на аварите, които изгонили савинарите, понеже сами били прогонени от народите, живеещи на брега на Океана (те пък напуснали своята страна по причина на облаците, надигащи се от приливите на Океана и от появилото се множество грифони: разпрострял се слух, че грифоните няма да изчезнат докато не унищожат целият човешки род. Аварите, подгонени от тези бедствия, нападнали на своите съседи, които пък не били в състояние да ги възпрат и се преселили в други страни). По този начин и сарагурите, притеснени от други народи, отишли при уните-акатири и им поискали земя.”

Савинарите по известни като сувари/сибири/кубари/сивири са прабългарска етнически род от угро-тюркски произход. Този народ от 1-ви век се знае че живее между реките Урал и Емба и Аралско море. Уните са живеели около дн. р. Днепър а сарагурите вероятно около р. Волга. Следователно някой е натиснал савирите от изток. Първо – няма как да са ефталитите, те вече са били познати на гръцките летописи, както и в този период се активизират на югоизток и югозапад защото явно нещо на север от ез. Балхаш е действало доста силно непозволяваики на силната вфталидска държава да води военна кампания на север и изток. Роураните успяват да отнемат след 460 г. от ефталитите няколко североизточни крепости. Ефталитите в периода 460-470 г. водят тежки военни действия срещу роурани, сасаниди и кидири. Следователно няма как да воюват на още фронтове, също така не са и победени за да започнат изселване от родината си както пише Прокопий.

Ако предположим, че са кадирите, в този момент те все още са в дн. Панджап и водят война с ефталитите. Следователно няма как кидирите да преминат повече от 2000 км и да се появят между р. Урал и Аралско море. Много добре се знае, че след като кидирската държава е анексирана от ефталитите самите кадири запазват своята автономия. Знае се, че към 6 век се преместват на запад в Согдиана а не зад Каспието. Какво е знае от няколко китайските източници иедин от което е ‘Книгата на Вей”.  Майката на императора Уенченг(452-465 г.) на Северен Вей(Китай)  е роуранска принцеса в този период Роуранскара държава и Северен Вей са в много топли отношения това позволява на Роураните да тръгнат на запад. След като са стигнали до тихия океан на изток, северната им граница е в ледената и неблагоприятна сибирска тундра а на юг са в мит с китайците, роураните тръгват на запад в опит да завладеят териториите през които минава „пътя на коприната” и достигат до територията която е населявана от печенеги(печасзу) и до там свършва китайската информацията за западния поход на роуранире, а се знае, че новия император на Северен Вей отказва помощ на роураните при превземането на гр. Хотан( в дн. Тибет) през 470 г. Също така не може да се каже например, че под натиска на роураните някой тилеиски или печенегски племена са успели да подгонят множеството и едно доста войнствено племе като сибирите(суварите/савири) като пишат гръцките хорнисти за суварите. За да бъдат прогонени савирите от техните места е било нужно доста голяма военна сила а не няколко хиляди бягащи хора.

     (Печенегите – Една от тезите която няма сериозни доказателства и терии е за тюрките около Аралско море(печенегите е този период).  Несъстоятелна е защото печенегите дори масова да са напуснали земите си под натиска на роураните те няма как след 470 г отново да са на същото мясо както преди 460 г. Ако час от тях все пак е тръгнала на запад то те не биха могли да прогонят един войнсвен народ като Сибирите. Дори да се приема някакъв такъв сценари в рамните на 5-6 години печенегите била притиснати и разбити от Роураните,  в последствие с изморителната война със сибирите и накрая след пораженето от съюзните сибирите и българите на Ирник. При такъв сценарии печенегите биха изченали а не около 300 години по късно да са определящ фактор в източна Европа. Също така печенегите са били познати на ранните хронисти и летописци а те не оределят аварите като печенеги.)

 

 

Извод:

След  като се разгледа експанзията на Аварите в периода 463-466 г. се дава една доста ясна картина кои са вероятноАзиатските Авари. След като Кадирите в този период от време са заети да воюват с ефталитите на територията на днешен Пакистан като основните военни деиствия са били в периода 460-466 г. следователно и двете държави Ефталидската и Кадирската не могат да претендират за аварите които описва Прийск защото те воюват на над 1000 км. от разигралата се война на Българския владетел Ирник с аварите. Единствените който са могли да предприели такава мащабна западна военна кампания са били войните от Роуранската държава - Жоужан.

 

image 

Евразия около 555 г.

 

Кои са европейските авари.

2.      Роурани, Кидири, Ефталити – Сведенята за еропейските Авари са значително много но основните са от византийските хронисти, особено тези за произхода им. Роураните в този период от времето вече не са съществували защото те са разгромени от гоктюрките и от китайските източници се знае, че една част от роураните става зависима от гоктюрките а другата бяга в съседен китай. Също така от архелогическите разкопки в днешна не са намерени нищо което да поставя хипотезата, че аварите са от Роуранската империя. Основното което е, че роураните са типично монголоидно население а разкопките от периода на Аварската държава(565 – 803 г.) в Европа проведени от унгарския историк и археолог Ищван Ередли  не са намерени останки от монголоидна раса. През 552(555). Аварите навлизат от изток в Европа заедно с българите – котраги и с тях по късно създават Аварската държава в Европа. Самите тюрки не наричат европейките авари АВАРИ а ги наричат ВАРХОНИ и за съюз между народа Вар и народа Хони.  Посланика Агатай предава на византиският пратеник дословно думите на военоначалника Турксант:

 

„Вашият император (византийския) ще бъде наказан, както трябва, понеже на мен говори приятелски неща, а на вархонитите (т.е на аварите), нашите роби — които са избягали от господаря си, е станал съюзник. Вархонитите, понеже са подвластни на тюрките, ще дойдат при мен, когато пожелая и ако съгледат, че моят конски бич се приближава към тях, ще избягат вдън земя.“

 

Знаем че в този период съюзниците тюрки и перси рагромяват ефталидската държава в която живеят много народи включително и кушаните.

От летописеца Менадър научаваме, че 10 000 хуни-котрагури подлъгали 20 000 авари и те избягали чак в Панония. Интересно е как Котригурите ще подлъжат тези „авари” като не знаят техния език и култура. Също така от няколко византийски източника от които и самият Манадър се знае че самите ‘авари” са от ирански произход, като в  Монемвасийската Хроника се твърди:

 

"Аварите били по род хунски и български народ".

 

Следователно Роуранската теория за европейските Авари пропада окончателно защото езика и културата на Роураните е Тонгуско-Монголска а не Тюркско-Иранска. За разлика от роураните ефталитите са с много близък език и култура до прабългарския. Много добра е разучено че самите ефталити произлизат от юеджите които са хунски народ(според китайски исторически източници и по късно от научно изследователската дейност на различни учени главно от СССР).  Ефталидската държава се образува главно на територията от остатъците на Кушанската(бактриската) държава която е съчетание от иранци и дошлите от североизток племена на Юеджи. Следователно именно народ от ефталидската държава може да бъде реално европейските Авари. Защото явно те не са искали да се бият със своите „братя” във воината на тюрките срещу ефталитите, затова не е било и много трудно котигурите на бързо да се сговорят с тези „авари” и да избягат към Европа. Самите котригури вероятно са смес от прототюрки(хуни) и местното иранско(скито-сарматско) население  на приазовието. Друго което също интересно е че тези „авари” са знаели страхопочитанието на Сивирите към Аварите с които са воювали преди век по рано. Възползвали се от това за да минат без особени сблъсъци до Панония. Единствено с утигурите водят война но това може да се приеме като воина подтикнали ги котригурите срещу своя дългогодишен враг.

Появяването на аварите в Европа записано от летописеца Теофилакт Симоката така:

„Когато император Юстиниян заемал престола част от племената вар и хони се преселили в Европа. Нарекли се авари а вождът им – каган. Ще разкажем защо те изменили названието си. Племената барслет (барсили), унугури (оногури) и сабири (савири) и други хонски племена, щом видели хората на вар и хони побягнали, мислейки че идват истинските авари. Затова посрещнали тези бегълци със значителни дарове, за да обезпечат собствената си безопасност. Използувайки благоприятната ситуация вар и хони започнали да се наричат авари. Казват че сред скитските племена аварите са най-деятелни и способни. Естествено че по наше време, тези псевдоавари присвоили си положението на първостепенен народ, продължавали да се наричат и по старому – вар и хони.”

Същото така и в персийски хроники се споменава, че в Бактрия(дн. Афганистан) има град с името В/Уалв/уалиж(градът на вар(л)ите) – Walwalij(дн. гр. Киндуз). Въпреки това да е само хипотеза, че този град има нещо общо с Аварите то останалите сведения са красноречиви.

Извод:

Ако погледнем по обстойно доказателствата се разбира, че европейските авари не са монголоидни а европеидни. Езикът на които са говорили е бил по близък с огурският от колко с монголския и не на последно място самото въоръжение на европейските авари(Вархоните) е различно от тези на Роураните.

Този доказателства потвърждава, че европейските авари нямат връзка с азиатските авари а просто са си присвоили името АВАРИ. За да могат безпрепятствено да преминат покрай други народи и да избягат от тюркките си господари.


image 

Аварска държава в Европа към 565 г.

 

ПП:  Интересно е защо Аварската държава известна в Европа не се разглежда дефакто като една БЪЛГАРСКА държава при условие, че котригурите са в основата на създаването на такава държава в Европа.

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivonti10
Категория: История
Прочетен: 239586
Постинги: 27
Коментари: 67
Гласове: 269
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930