Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2008 14:40 - Проклятието
Автор: krotalka Категория: Изкуство   
Прочетен: 5532 Коментари: 25 Гласове:
0



   


   Не вярваше на гледачки, сама не знаеше защо се съгласи да дойде тук. Имаше нещо, което я претесни. Ако бе срещнала на улицата, жената стояща срещу нея , никога не би предположила, че се занимава с гадаене. Нямаще нищо, което да издава в нея гадателката. Бяха и я препоръчали и едва ли не насила я домъкнаха тук. Говореха, че познава и миналото и бъдещето. Не и се вярваше, но все пак нещо я караше да се надява, искаше да разбере защо и се струпа всичко това на главата. Подозираше, че сама си е виновна, но като, че ли искаше да се увери в това. Каквото и да и кажеше нямаше да промени нещата. Нямаше да върне живота на нероденото и дете. Нямаше да и върне способнота да бъде майка. С какво толкова съм сгрешила?  Защо съм така наказана? Спомни си началото. Толкова се зарадва, когато приятелката и се обади да я покани на празнинството за Нова година. Зарадва се защото нямаше да бъде сама щеше да е сред хора.

      Всичките и приятелки се бяха изпоженили, само тя все още не бе случила на човек  който да иска да сподели живота си с нея. Приятелката и все се шегуваше, „Що не взема да те оженя за брат ми?” Познаваше го и знаеше, че си има приятелка, държеше на нея и вече няколко години бяха заедно. Знаеше, че родителите му не я одобряват – била бедна, нямала жилище, не била за тяхният син – бе ги чувала да говорят за това. До колкото можеше да се вярва на хорските слухове, нещата наистина бяха такива.. Момичето бе бедно, работеше и живееше с майка си и вторият си баща в някаква схлупена съборетина. Разбрала бе, че нейният истински баща е умрял отдавна. Завиждаше и защото наистина харесваше братът на приятелка си. Понякога си мечтаеше да я погледне и да се влюби в нея. Сигурно родителите му щяха да я одобрят – в това не се съмняваше. Пари имаше, родителите и бяха купили и жилище, което в момента даваха под наем. Като се ожени щеше да заживее с мъжа си в него. Ех да имам късмет да ме поиска! Веднага ще се съглася. Дотегнало и беше да е все сама. Вече не подбираше, какъв ще е, просто искаше да има някой, с когото да заживе.  Искаше и се семейство и деца. Любовта беше за глупаците, какво значи любов, когато парите не ти стигат, когато не можеш да си позволиш най-обикновени неща. Разбирателство като има всичко се нарежда.

      Пристигна при приятелката си и се зарадва, че той е тук. Не я интересуваше нищо, просто му се зарадва. Нещо не беше на ред, усещаше се по погледите и думите, които си подхвърляха. Изненада се когато приятелката и я попита

      - Искаш ли да се ожениш за брат ми? – запита я направо, без заобикалки.

      Не можеше да повярва на ушите си, наистина ли и предлага това, за което си мечтае.

      - Не си прави майтап с мен, знаеш, че го харесвам. Нали си има приятелка, какво става, скъсал ли е с нея?

      - Не, не е скъсал. Дошъл е да каже на нашите, че тя е бременна и иска да се ожени за нея. Баща ми пощуря. Не дава и дума да се издума, тя да му стане снаха. Мислихме и решихме, че ти си подходяща за него. Ако си съгласна още утре ще подпишете.

      - Не знам, какво да ти кажа...Ами той как ще реагира? Какво ще стане с детето, нали казваш че е бременна?

      - Ще направи каквото каже татко, иначе ще го лиши от всичко. Сега го е затворил оттатък в стаята и му налива ум в главата! – отсече твърдо приятелката и – Голтачки в наща къща не щем! Какво толкова има да се чудиш, всички сме на твоя страна. Ще се примири, знаеш го, че прави това, което нашите кажат. Пък и ти си подходяща за него. Оная никаквица да се оправя сама. Никой не я е карал да забременява!

      Помисли малко, но перспективата бе толкова примамлива. Мъж, семейство, при това с човек, когото харесва. Защо да не се съгласи? Всеки гледа себе си, какво я имтересуват другите.  

      - Съгласна съм, ама да не вземе да стане някоя беля. Ако вземе да  откаже да подпише? Какво ще правим тогава? Ще стана за смях на всички. – промълви леко разколебана.

       - За това не бери грижа! Баща ми си знае работата!

      Наистина подписаха още на другият ден. Малко и беше криво, че всичко стана толкова на бързо. Нямаше бяла рокля, нито воал, само един букет, намерен в последният момент. Младоженецът изглеждаше не на себе си, очите му бяха зачервени – дали от плач или от безсъние не я интересуваше. Важното бе, че вече имаше съпруг и семейство. Беше щастлива, е не оная радост за коята бе чела в няколкото любовни романчета, но все пак щастлива. Най- после имаше семейство. Отпразнуваха в къщи, нямаше време за ресторанти и други глезотии – така казаха всички.

      - Не се притеснявай, кръщенето, като му дойде времето ще ти компенсира липсата на голяма сватба.                                                                                                               Надяваше се да стане скоро.Заживяха при нейните родители, докато наемателите освободят апартамента. Така се разбраха. Нямаше много нежности но тя не ги и искаше. Не се мина и седмица, от как бяха женени  и бившата му приятелка застана пред вратата и. Какво искаше, защо се бе домъкнала, не бе ли разбрала, че е загубила?

      - Искам да говоря с него  - прошепна момичето.

      - Няма го на работа е. Какво искаш от нас? Не разбра ли, че вече сме женени?- Войнствено заяви

      - Искам да ти кажа, че съм бременна, ако не знаеш, какво да правя, как да се оправям? Вече съм в четвъртият месец! Малко е късно да го махна. – така хълцаше вече, че едвам и се разбра, какво казва.

      - Какво ме интересува, по-хитра съм била излъгала съм го! Твоя си работа, оправяй се както можеш! – отсече и понече да и тресне вратата.

      Чу я да казва нещо, но не му обърна внимание. Какво я интересуваше някаква си беднячка, дошла да плачи на вратата и. Той вече беше неин. Чакаше с нетърпение да забременее. Само това я интересуваше. Разбае че момичето се е освободило от детето, някакъв лекар, срешу доста пари направил аборта. Успокои се напълно и не след дълго разбра, че е бременна. Всички се зарадвах много. Зачакаха идването на бебето. Съдбата и изигра лоша шега – пометна в третият месец. Нещо се обърка при кюртажа и разви перитонит. Когато и казаха, че никога няма да може да има дете не можеше да повярва. Обиколиха много специалисти и всички потвърдиха присъдата. Беше бездетна! Никакви шансове нямаше да забременее. Имаха всичко, кола жилище пари, само дете нямаха. Празно беше в къщата им. Нямаше  да се разведат, в това беше сигурна.                                           Сега я домъкнаха при тази гледачка. Искаше да разбере защо, с какво беше сгрешила, какво я очакваше. Искаше да разбере, къде беше сгрешила.

      Гледачката и подаде да разцепи картите Таро и започна да ги нарежда. Причудливи картинки, не бе виждала до сега такива. Жената се вгледа и изрече

      - Голям грях си сторила. Проклел те е сирак човек. Сирашките клетви хващат двойно. Няма как да се развали клетвта. Така ще си остане.

     Почувства се като залята с вряла вода. Изведнъж си спомни думите, които момичето бе изрекло. Думите които мислеше, че не е чула.

      - Цял живот дете да не видиш!. За мойто да плаче и да го няма!

      Тая клетва бе объркала целият и живот!

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. essy - Много силен разказ !!!
14.05.2008 15:25
Дълбокомислен и много поучителен разказ.

Поздрави, Кроталче !
И много усмивки от мен :)
цитирай
2. krotalka - essy
14.05.2008 15:28
Благодаря ти. Който зло прави - зло го постига!

Усмивки от мен!
цитирай
3. essy - Така е, Кроталче
14.05.2008 15:41
По един или друг начин винаги се връща злото. Но най-много боли когато чукне там, където най-малко предполагаш....
За съжаление малко хора го осъзнават, но то си е за тяхна сметка!
Още веднъж поздрави за силния разказ !
цитирай
4. krotalka - Еси
14.05.2008 15:44
За това много трябва да внимаваме, какво правим и как постъпваме!
Понякога проклятието се връща на невинни. Живота го е доказал!
цитирай
5. benra - Злото
14.05.2008 15:47
извиква зло.Винаги.Поздрави за разказа!
цитирай
6. anubhis - да,
14.05.2008 15:49
за съжаление,повечето пъти страдат невинни заради чуждите грешки...много ми хареса разказа,поздравявам те:)))
цитирай
7. krotalka - Бенра,
14.05.2008 15:50
точно така е! Твърдо вярвам в това!
Този разказ отдавна съм го писала и все не се решавах да го пусна. Днешният ден и събитията ме принудиха да го направя!
цитирай
8. krotalka - anubhis
14.05.2008 15:52
В случая героинята сама си докара нещастието, което е сполетя!
Историята е истинска!
цитирай
9. nellka - де всички да осъзнаваха, че...
14.05.2008 16:25
има съдба и тя отсипва винаги толкова, колкото трябва и на когото трябва...
Кроталче, радвам се, че всичко се оправи! :)))
цитирай
10. krotalka - nellka
14.05.2008 16:31
Като им дойде до главата на някои хора белята се чудят от къде и защо им се е случило. Просто са забравили злините вършени от тях до момента.
За това гледам да живея в съгласие със себе си.
цитирай
11. kremche - По този повод. Понеже не ми се пише ...
14.05.2008 17:11
По този повод. Понеже не ми се пише отделен блог. Ще го напиша тук.
Леля ми вечно нещо и се случва. Пада от орех, беше се натровила с някакви химикали, влачи я един москвич - беше с колелото.... Все такива неща. Та, един ден чака на спирката с една жена. И тя я заговорила. А на тая спирка много рядко има чужди хора. Все си се познават. И жената и казва: "Кръстена си на умрялата си леля и затова само теглиш в този живот." А тя действително е кръстена на починалата си като дете леля. На другата спирка жената слязла.
цитирай
12. krotalka - kremche
14.05.2008 17:22
Понякога изплащаме чужди грехове, без да знаем защо точно ние. Ванга в едно от предсказанията си го беше казала. В една от книгите и беше описано много точно. Аз имам братовчедка, която и до днес изплаща греховете на баба си. Историята е наистина страшна, ще взема да я опиша, не се бях сетила до сега за това.
цитирай
13. kremche - камъчето може да е хвърлено много ...
14.05.2008 17:32
камъчето може да е хвърлено много отдавна, но кръговете във водата все още ги има
цитирай
14. cefulesteven - Възмездие има. По един или друг н...
14.05.2008 17:32
Възмездие има. По един или друг начин настига. С проклятие или без проклятие.

Хубаво, че реши да го пуснеш точно днес и сега!
цитирай
15. krotalka - kremche
14.05.2008 17:35
Точно така е! Много трябва да се внимава как постъпваме с другите, ако не искаме съдбата да накаже за това нас или близките ни.
цитирай
16. krotalka - cefulesteven - Възмездие има.
14.05.2008 17:36
Твърдо вярвам в това.
Днес му дойде времето да бъде пуснат. Тя съдбата сама нарежда своя пъзел!
цитирай
17. kremche - Той, господ, си знае работата. . . . . ...
14.05.2008 17:37
Той, господ, си знае работата............
цитирай
18. cefulesteven - krotalka - cefulesteven - Възмездие има.
14.05.2008 17:40
Точно тези думи доста се чудих дали да не пиша още преди да си те видя влязла в профил.
Не могат да влязат в профила на Провидението:))))

Поздрави, Кроталке!
цитирай
19. krotalka - kremche -
14.05.2008 17:40
Господ ли е Съдбата ли е но наистина си знаят работата.
цитирай
20. krotalka - Стеф,
14.05.2008 17:43
Те не могат да го направят, ама то Провидението може.

Усмивки и за теб!
цитирай
21. viki11 - Стойностен разказ,
14.05.2008 19:23
а това е най-важното. Трябва да подбужда към някакъв прогрес, а не регрес, както е модерно.
цитирай
22. krotalka - viki11
14.05.2008 19:28
Така е наистина!
Дълго време не го пусках този разказ, за да не ме обвинят в нравоучение, но днес точно му дойде времето!
цитирай
23. анонимен - Мерси, Кроти !
14.05.2008 21:30
Въпреки всичко разказ има...
И то какъв !
А бе знам аз ,че си боец !
:-)))
цитирай
24. krotalka - Виши,
14.05.2008 22:18
няма да им доставя удоволствието да се махна. Явно това са целяли. Ядец. Намериха се почти всички неща с коментарите, те ми бяха важни, другото го имах.

Радвам се, че малко тъжният ми разказ ти е харесал!
цитирай
25. fenris - разказа е страхотен миличка
15.05.2008 08:15
невероятен! Радвам се че така отвърна на удара, да ти кажа наистина всичко се връща и този, който ти е сторил това скоро ще понесе достта проблеми и няма да разбере как са му дошли! КАрма какво да се прави!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krotalka
Категория: Хоби
Прочетен: 1209309
Постинги: 98
Коментари: 2828
Гласове: 20000
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031