Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2008 19:03 - Последиците от една война
Автор: krotalka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3995 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 14.11.2008 00:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 



       Никога не се бях замисляла сериозно за тези неща, до вчера. Не че не съм мислила въобще, просто за мен беше нещо далечно, нещо, до което не се бях докосвала по никакъв начин. Но да карам по ред.

         Имам съседи, с които вече няколко години се поздравяваме и разменяме по някоя дума. Знаех, че са от бившата Югославия, но от коя република, не бях ги питала. През пролетта видях, че жената не изглежда добре и на въпроса ми, какво и е отговори - Депресия. Повече не я разпитвах. Някак се ми се струваше неудобно. Известно време не се бяхме засичали. Но когато ония ден я срещнах, изглеждаше по същия начин. Бледа, с хлътнали очи. На въпроса, ми как е, се усмихна и каза -  Добре съм. Опитах се да и повярвам, но...Вчера случайно се засекохме със съпруга и в рейса и си поприказвахме повече. Историята, която ми разказа, ме потресе.

         Семейството са косовари.  Успяли са да избягат и да се спасят. Всичко това е останало зад тях. Живи  са и те и детето им - пораснал син . Имат вече и внуче, но това, което жената е преживяла, още не може да се изтрие от съзнанието и.  Какъв ужас е изпитала, когато се прибира в къщи и вижда двамата си братя с жените и децата избити на двора... Цялото и семейство! Братята и със жените и децата. Всички! Тя е била тази, която ги е открила...Неудобно ми беше да разпитвам, но това ме зашемети.Това не мога да си го представя...Опитвам се, но съзнанието ми се противи. Ужас!. Друго не ми идва на ум.

        Едно е да четеш и слушаш за тези неща, съвсем друго е, да се срещнеш с хора преминали през този АД. Мъжът ми разказа историята съвсем кротко и по човешки, то и немският му не е добър, но се разбираме. Може би, защото говореше без емоции, а някак спокойно и обречено, историята ме потресе още повече. Даже не се сетих да го попитам, от каква националност са, не че има някакво значение.

        Какво ли е да се сблъскаш с подобен ужас? Как ли бих се чувствала, ако с мен се случи подобно нещо?. Защо въобще хората вършат такива зверства?. Въпроси. Въпроси , въпроси, следват един след друг и не мога да си отговоря.

        Да извършиш престъпление в името на някакв измислен идеал, да избиеш жени и деца, просто ей така. Не, не мога да го разбера!

        Колко години минаха, от края на тая безсмислена война, даже  и по вестниците не се пише повече за нея,  а жертвите и продължават...Защото тая жена е жертва на войната, без да е  стреляно по нея, тя все пак е пострадала. Прогнозите за оздравяването и не са много оптимистични...

        Войната, за мен това е най-страшното и ненужно нещо на тоя свят. Да ни пази Господ...


 


 



Тагове:   война,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - Тъжно е. . . лицето на войната по в...
13.11.2008 19:11
Тъжно е...лицето на войната по време и постфактум...
Това, което разказваш си е сюжет за филм...за да се види и знае...
цитирай
2. mitternacht - ...
13.11.2008 19:17
Тъй де, скоро и нас ще почнат да ни водят на заколение.
Засега само посмяха да трошат коли и да крещят как ще ни убиват пред погледа на полицаите.

Мира е хубаво нещо.
цитирай
3. krotalka - Мира,
13.11.2008 19:22
жертва наистина пост фактум. Колко ли има още като нея? Гледала съм документални филми на тая тема, някак си не успяха да ме затрогнат толкова, колкото разказа на мъжа и.
цитирай
4. krotalka - Мите,
13.11.2008 19:25
мисля, че семейството са мюсюлмани...
Недей да смяташ, че безчинствата са ги вършили само мюсюлманите.
Просто не знаем цялата истина.
цитирай
5. miralyub - Кроти,
13.11.2008 21:02
Наскоро гледах един сръбски филм- игрален, посветен на войната... нещо подобно- трагедията на една жена, живяла в плен на войниците от другия етнос, родила дете и опитваща се да скрие произхода му от него и от околните. Докосна ме...сърбите просто умеят да правят такива дълбоки продукции...
цитирай
6. dessykg - По стечение на обстоятелствата ...
13.11.2008 21:22
По стечение на обстоятелствата работих в Тетово, македонски град в западната част, където в един период също имаше военни действия. Разговарях с хората и ми беше любопитно, как са живеели по това време. Защото, да сме реални, "война" за нас е толкова далечно и исторически и географски. Отговориха ми, че през деня са ходили нормално на работа. Свечери ли се, стане ли около 6 часа, гледат вече да са вкъщи защото почва да се стреля. Това си е било партизанска война. Тъй като там албанци и македонци са приблизително 50/50 човек не знае, кой всъщност му е враг, разбира едва на другия ден, когато въпростният е вече мъртвец и поради това обстоятелство е възпрепятстван да отиде на работа.
Сега вече всичко е спокойно, имаше малко вълнения около Косовския въпрос, но с малки изключения живота тече нормално. Та така, трагедията върви ръка за ръка с ежедневието. Пуст балкански синдром. Дано с Косово да се сложи краят.
цитирай
7. krotalka - Това са изстрадани от тях неща
13.11.2008 21:23
Може би за това те е докоснал филма. Толкова трагични съдби...Ние просто леко се докосваме до тях...Какво ли им е на хорта, преживели подобен ужас?
цитирай
8. krotalka - dessykg - Точно така е!
13.11.2008 21:31
За нас войната е някак нереална. Четем, гледаме филми, слушаме разкази за нея, но някак си до този момент, не ме беше "докоснала". Съвсем друго е, когата хора, които познаваш и с които общуваш, ти разкажат преживяванията си. Наистина усетих ужаса от войната!
И аз казвам, дано няма повече войни!
цитирай
9. vmir - Кроти, за съжаление, всички сме като децата, които не
14.11.2008 00:13
мислят, че има опасности, които могат да ги сполетят. А лошото понякога идва изневиделица и когато се случи, разбираме реалността му...
цитирай
10. krotalka - Командире,
14.11.2008 00:29
да не дава Господ, да изживеем подобно нещо.
цитирай
11. gothic - Най-трагичното е, че за да се спре ...
14.11.2008 01:08
Най-трагичното е, че за да се спре това безумие трябва да се използва....сила. Защото хората, разпалващи подобни конфрикти разбират само от това, за жалост...
цитирай
12. анонимен - Ужасно е наистина , Кроти , здравей ...
14.11.2008 08:42
Толкова безсмислие има във войните , безброй невинни жертви , хората оскотяват ...Дяволска работа !
Поздрави за постинга !
цитирай
13. feq - Ужасно е,...но исторически погледнато -
14.11.2008 15:09
всяка световна финансова криза и депресия водят войни след себе си,...
Като се замисля, страшно ми става...
Нима ще се сбъдне предсказанието на Нострадамос?!
цитирай
14. iliada - krotalka !!!
15.11.2008 09:52
Винаги съм си мислила с благодарност към Бог,че съм щастливка ,щом не съм изживяла някоя война!
Така започвах да мисля обаче ,след един разговор преди 20 и повече години с моя патрон- възрастен адвокат Д.Ганчев ,който отдавна е покойник.
Той ми сподели ужасите от войната ,които е преживял той и семейството му така живо и достоверно ,че настръхвам и сега при спомена от този разказ .Тогава той завърши разказа си с думите "КАКВОТО И ДА Е САМО ВОЙНА ДА НЯМА - ТОВА Е НАЙ- ЛОШОТО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ СРУЧИ НА ЧОВЕК"!
Всеки ден някъде по света хиляди хора навярно се уверяват в правилността на тези думи!
цитирай
15. ani101 - това е ужасна трагедия!
15.11.2008 23:39
От скоро имам възможността да работя с бежанци . Всеки носи своята история и скръб. Но още по ужасно е когато видя ,че тези хора са приемани в България като престъпници или натрапници.
Особено грозно е отношението , когато беженецът е чернокож.
Преди време , разговорях с ченокож младеж , който също като твоята съедка е видял как избиват цялото му семейство. Самият той е бил подлаган на тормоз.
Успява да избяга и да се добере до България , а тук му крещат по улиците - чернилка, маймуна , и какво ли още не.
цитирай
16. krotalka - ani101
15.11.2008 23:45
лоши хора се срещат навсякъде. Да мразиш и обиждаш някого, заради цвета на кожата му е меко казано безобразие!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krotalka
Категория: Хоби
Прочетен: 1209144
Постинги: 98
Коментари: 2828
Гласове: 20000
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031