Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2009 13:35 - На свекърва ми с признателност
Автор: krotalka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 20304 Коментари: 41 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За много, думата свекърва звучи зловещо и навява лоши чувства. Непрекъснато чувам и чета възмущения срещу свекървите. Има и изключения.

Аз може би съм от малкото щастливки, да попаднат на добра свекърва. Наистина добра. От самото начало ме прие, като дъщеря. Първото нещо което ми каза, беше:

- Не държа да ми казваш майко, ти си имаш майка и намирам тая традиция за неправилна. Можеш да ми казваш, както намериш за добре, няма да ти се разсърдя.

Е, на мен ми хареса и може би за това я наричах Мама. Даде ми и следния пример за семеен живот. Може и да не е много удачен, но го запомних и се стараех да го спазвам.

- Семейния живот е като кутия кибрит, с всеки скандал или кавга, изгаряш по една клечка. Когато клечките свършат, бракът се изпразва от съдържание. То без кавги  и разправии не може, но внимавай, колко често и за какво ги правиш.

Отношенията ни бяха повече от приятелски. При разправия с благоверния, много често заставаше на моя страна. Не преставаше да напомня  „Живота на жената, е по тежък от този на мъжа”.  С  нея споделях почти всичо. Правех го свободно. Знаех, че ще ме разбере и ще ми даде съвет, ако е необходимо. Така, както съм споделяла с нея, не съм го правела със собствената си майка. Беше много начетен и възпитан човек, от тези хора, за които казват, човек с главно „Ч”.  Имаше много специално мнение за предбрачната „любов”, казваше

 – Ти едни обувки, дето ще ги носиш един сезон, ги пробваш дали ще ти станат, пък мъж, дето го взимаш за цял живот да не го пробваш. Наистина притежаваше много тънко чувство за хумор.

 Даде ми няколко много полезни съвета. Сега ще ги споделя с вас.      

1.      Не чакай празник за да празнуваш, прави си сам празници! -  Убедих се, колко е бил верен този съвет. На няколко пъти ми се е случвало, предварително планираните празници да се провалят. Друг път просто без причина, не съм имала настроение да празнувам..

2.      Не топли стари манджи! - Това го казваше, в случаите на кавга или спор, когато исках да докажа „правотата си” и измъквах от спомените, случки и събития станали преди много време. Убедих се в правотата и на това . Не е необходимо да се използват такива „спомени” при спор.

3.      Направи добро и го хвърли зад гърба си. - Този съвет не е необходимо да се коментира. Всеки сам може  да си направи извод.

4.      Не допускай в мислите си злоба. Не мисли, каква злина да направиш, ако го сториш, макар и мислено, се натоварваш с отрицателна енерия и тя вреди на теб.  Това е наистина така.

Може да ви се сторят смешни или остарели, но на мен ми харесаха и се стараех да ги спазвам.

Още на много неща  ме научи.  Сещам се за нейните напътсвия и съвети в подходящите моменти.

Не живяхме дълго заедно, само 12 години. Отиде си рано, в съня си. Така, както винаги казваше, че иска да се случи. Минаха толкова години, но ми липсва...Помня съветите и, старая се да ги спазвам. Не винаги ми се отдава, но опитвам...

Имаше много приятелки и бях доста изненадана, когато на поклонението и, всички се надпреварваха да ми казват, колко ме е обичала и колко добри думи е казвала за мен. Това не се забравя!

Отгледах двама сина. Дай Боже, когато дойде времето да стана свекърва, да приличам поне малко на нея. 

 



Тагове:   свекърва,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fenris - полезно
27.02.2009 13:36
Много полезно, благодаря ти!
цитирай
2. krotalka - Вълчо,
27.02.2009 13:39
бях ти го обещала.
цитирай
3. анонимен - Със сигурност си
27.02.2009 13:42
голяма късметлийка! Няма как да не приличаш на нея - ти си се пропила от това. Личи си.
цитирай
4. krotalka - Марине,
27.02.2009 13:47
наистина съм щастливка. Тя не преставаше да ми повтаря, че съм родена с късмет. Все пак имам изгряваща Венера в първи дом...По онова време тя се занимаваше с правене на хороскопи, а това се преследваше от закона...
цитирай
5. cecka1504 - Все едно чета за моята (вече бивша) ...
27.02.2009 13:48
Все едно чета за моята (вече бивша) свекърва, която е страхотен човек. В повечето случаи бе на моя страна. За съжаление не бях омъжена за нея и ако синът й бе същия, щеше да е прекрасно...
цитирай
6. krotalka - parasol
27.02.2009 13:49
нали се казва - С къкъвто се събереш - такъв ще станеш! Само сухо дЪрво, не прехваща...
цитирай
7. krotalka - Цецка,
27.02.2009 13:53
просто си имала мал шанс...
Написах това, защото ми писна да чета оплаквания от свекърви. Слагат всички под един знаменател, това ме раздразни.
цитирай
8. usmivkata - :))
27.02.2009 13:54
Свекърва ти е била мъдра жена и е толкова хубаво, че си запомнила тези неща. Дай Боже и аз един ден да съм такава свекърва.
цитирай
9. krotalka - Усмивчице,
27.02.2009 13:58
наистина беше такава. Надявам се да съм попила малко от нейната мъдрост.
Ако запомниш някои от съветите и, наистина ще бъдеш добра свекърва.
цитирай
10. benra - krotalka,
27.02.2009 14:06
и аз съм от тези щастливки да имам един прекрасен човек за свекърва. Всъщност спокойно бих могла да я нарека-най-добрия човек,когото познавам.
цитирай
11. krotalka - Бени, радвам се за теб!
27.02.2009 14:10
Дано станат повече такива щастливки, че хора на оплакващите се много силно вика...
цитирай
12. анонимен - Трябва да е била наистина изключителен човек,
27.02.2009 14:29
за да я помниш с такава обич и почит, а и често я цитираш! Поклон пред нейната мъдрост, полезно е не само за снахите...Човек е жив, докато е в паметта на другите!Благодаря!
цитирай
13. cecka1504 - Абе, Марински, хората тук говорят ...
27.02.2009 14:59
Абе, Марински, хората тук говорят сериозно, той пак на майтап го избива. Бой яде ли ти се :Р
цитирай
14. krotalka - Виши,
27.02.2009 15:02
наистина беше такъв Човек. Имам чувствот, че ще извърша конщунство, ако си препиша нейните думи и съвети, за свои. Помним я всички и честичко я споменаваме...
цитирай
15. doriana - Преди н-броя години, в началото на ...
27.02.2009 16:01
Преди н-броя години, в началото на съвместния ни път със сина й, моята свекърва ми каза следното: "Поискай това, което той най-трудно ще ти даде или ще направи само тогава, когато сте си най-мили двамата..."
Хубава насока, дадена от нейната свекърва!
цитирай
16. allbi - Може да съм банална
27.02.2009 16:09
Но и моята е такава...
Как ме прие и как се радва като идем...
Личи си че е истинско щото тя не умее да се преструва и на шега си казва всичко така, че не
мога да и се разсърдя...
Всички казват, че било така щото сме далече,
не вярвам...
Поздрав за постинга ...
Мъдри жени са свекървите ...
цитирай
17. miralyub - Кроти, ти си попаднала на много м...
27.02.2009 16:11
Кроти, ти си попаднала на много мъдра свекърва. Премерени приказки ти е казала.
Моята дава акъл и под път, и над път- така от плявата трудно отсявам читавото:)))).
цитирай
18. krotalka - Михала,
27.02.2009 16:21
това с кремвиршите ме уби...?! Някак си не мога да го разбера, че нали си носила бъдещето и внуче? Ако започна да описвам, как ме глезеше като бремена, няма да ми стигне страница...
За прошката си права. Прости и забрави. Много смисъл има в тия думи.Някои неща не се забравят лесно, остават в съзнанието и като червейче дълбаят...
цитирай
19. krotalka - doriana,
27.02.2009 16:26
да права е била! Моята свекърва казваше - За да разбереш живота на двама души, трябва да живееш под леглото им.
Повечето мъже насаме, правят това, което се срамуват или страхуват, да направят пред другите.
цитирай
20. krotalka - Албенче,
27.02.2009 16:29
това, че не живеете заедно, помага много. Ние живеехме заедно, тогава беше много трудно да се сдобиеш със собствено жилище.
Радвам се, че си майничка с късмет!
цитирай
21. krotalka - Мира,
27.02.2009 16:34
мъдра си беше, на мъдри неща ме научи, пък и аз бях схватлива ученичка...
Мога да ти дам съвет относно твоята свекърва, щом все пак има и полезни неща, които ти казва. Слушай я но не изпълнявай на момента. Претегли внимателно думите и отсей плявата. Трудно е, но си струва да опиташ.
цитирай
22. hara73 - мъдър човек е била ,
27.02.2009 17:35
твоята свекърва и наистина има за какво да си и благодарна , а аз ти благодаря ,първо за това ,че с това което сподели опровергваш твърдението че снаха и свекърва никога не се спогаждат . Твоя случей и този с майка ми и баба ми определенно са изключения . Поздрави от мен и да се надявам ,че и аз ще се спогодя с моята свекърва :-)))
цитирай
23. анонимен - Изпитано
27.02.2009 17:38
От българските свекърви по- добри няма ! Уверих се в това ! Имам си една бивша свекърва българска ,дето не ме ценеше ,докато не ме загуби и в последствие се увери ,че има и по- лоши снахи от мен и
прилепнах на сърцето и повече от дъщеря ! Омиляхме си във времето . А чуждоземската свекърва е кошмарна история ,които е имал такава знае ,за какво става въпрос .С най- добри пожелания към теб да си прекрасната българска свекърва ,а за младите снахи блогерки да си уважават свекървите български ,че не знаят какви страшилища има по света ! Поздрави kroti за поста !:,)
цитирай
24. krotalka - hara73,
27.02.2009 17:50
дано имаш късмет да случиш на Човек. Казвам човек, а не свекърва, защото много хора свързват думата със зло. Стискам ти палци.
цитирай
25. krotalka - Лидис,
27.02.2009 17:52
в твоя случай важи правилото - Човек оценява нещо, едва след като го загуби!
И на запад хората са различни и там има добри и лоши свекърви. Всичко си зависи от човека...
цитирай
26. compassion - Хубав постинг, Кроти!
27.02.2009 18:35
Казвала си ми, че тя е била изключителна жена. Ти често я цитираш и с право. Късметлийка си.
Аз два пъти бях омъжена и случих и на двете крайности за свекърви. Вече са починали, но имаха голяма роля в живота ми. Холандската ми свекърва непрекъснато разправяше, че съм много добра, защото съм българка. "Българите са такива топли и сърдечни хора" често повтаряше тя, но не беше виждала други българи освен мен и двете ми дъщери. Бях благодарна, защото тук само лоши неща показват по телевицията за България и аз се чувствам неудобно като знам, че не е цялата истина дадена в тези тенденциозни репортажи.
цитирай
27. iliada - Крот!!!
27.02.2009 20:25
Наистина интересни неща споделяш!Аз винаги съм знаела ,че няма лоши свекърви , или добри тъщи -всичко си е до човека!Добър човек ли е какъвто и да е все ще си остане човек!
Много години близо 25 години трябваше да търпя свекъвра ми ,която не живее с нас да определя по един или друг начин ставащото в дома ми.Много е властна !Сега е на преклронна възраст и от трите снахи -аз сега съм предпочитаната и най-добрата.Вече е на моя страна и на всичко е готова за мен ,но си казвам колко много неща нямаше да са такива сега
и колко пропуснати възможности останаха нереализирани заради нейната намеса.Колко безсънни нощи е имало и колко спотаен гняв на който не дадох воля ,но който ме рушеше отвътре !И защо е всичко това?Сега мога за поискам всичко ,но на мен вече не ми трябва!
цитирай
28. krotalka - compassion,
27.02.2009 20:43
твоя коментар, пасва за отговор на коментара на lidis, дали е българка или не, няма никакво значение. Добрия човек, във всяка страна си е добър.
цитирай
29. krotalka - Илиана,
27.02.2009 20:47
така си е, всичко си е от характера на даден човек.
За жалост, моята майка е от лошите свекърви. Сега, когато е оставена на грижите на снаха ми, от нея(снаха ми) по-добра няма...Моята майка завиждаше на отношенията ни, винаги казваше - Тя да те е родила, нямаше толкова да си приличате.
цитирай
30. primavera - Приятно...
27.02.2009 22:11
Приятно впечатление ми направи желанието ти да представиш истината. Прекрасен човек си била ти, за да те посрещне така свекървата ти. Когато две духовно чисти души се срещнат, живота по между им е дълбоко смислен. Мисля, че оплакванията между свекърви и снахи са, защото прекалено често се събират в едно семейство хора с различна нагласа. Любовта не избира свекървите, това е поредното изпитание в живота. Вие сте го преминали успешно! Имали сте добрия шанс и двете!
цитирай
31. krotalka - primavera,
27.02.2009 23:09
имам си трески за дялане и аз. Просто нейния подход беше добър.
цитирай
32. lubima - очевидно си имала добра свекърва. . ...
28.02.2009 01:30
очевидно си имала добра свекърва....а примера който ти е дала...наистина е много ценен!!!мисля че има голяма доза истина в него!макар че съм семейна от доста време...от този момент ще се замислям преди да запаля клечката
цитирай
33. ady - Това с клечките
28.02.2009 10:47
много ми хареса. Моята свекърва е прекрасен човек. До сега не сме се карали,ако има нещо се казва веднага и въпроса е приключил. Единия път ще отстъпи тя, другия път аз и така. Може би е така защото сме отделно и се виждаме рядко, а може би защото е много разбран човек или пък аз:)) Хех, ако аз не се похваля, кой ли?
цитирай
34. krotalka - Любима,
28.02.2009 11:51
мен тоя пример ме промени. Може да звучи невероятно, но от тогава, когато съм много ядосана за нещо, млъквам. Като помълча час. два или ден два, ми минава и виждам нещата в друга светлина.
цитирай
35. krotalka - Ади,
28.02.2009 11:53
убедила съм се, че разстоянията не влияят много за отношенията.
Зарадва ме, че си случила на човек. Защо да не се похвалиш, човешко е.
цитирай
36. allbi - Кроти,
01.03.2009 08:37
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!!!
Жива, здрава, весела, засмяна,бяла и червена :))
цитирай
37. анонимен - :)))
01.03.2009 14:25
Да посрещнем пролетта и да викнем любовта! Честита баба Марта!"
цитирай
38. iliada - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !
01.03.2009 14:49
Бъди румена , напета,
като сто лалета ,
бъди здрава ,жива,
и с душа красива!:)
цитирай
39. bizcocho - Поздравления за този ти постинг...
01.03.2009 21:45
Поздравления за този ти постинг!:))

Честита Баба Марта,Танче!:)))
цитирай
40. troha - Е, най-сетне да намеря снаха, която
02.03.2009 18:38
да е признателна на свекърва си! Аз също съм признателна. Мисля, че предразсъдъците ни идват в повече, затова има недоразумения и неразбирания. Ако човек подходи чистосърдечно и с поставяне на мястото на другия, би се постигнало по-хармонично съжителство. Радвам се на такива чисто човешки открития! :))
цитирай
41. анонимен - Честити ти празници, Кроти!
03.03.2009 14:50
Бъди жива, здрава и усмихната!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krotalka
Категория: Хоби
Прочетен: 1209190
Постинги: 98
Коментари: 2828
Гласове: 20000
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031