Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 17:38 - Какво правите с непотребните вещи?
Автор: krotalka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 27587 Коментари: 66 Гласове:
2

Последна промяна: 29.03.2009 18:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Събота и неделя са дни за посещение на битаци. В България от години не съм посещавала такъв, но тук всяка седмица това влиза в заниманията. В различните провинции на Германия и битаците са различни.Някъде има само стари употребявани неща, другаде, както е в нашата провинция има всичко. Има и нови има и стари вещи. Разнообразието е невероятно. Всеки е изкарал за продажба нещата от които иска да се освободи. Голям е броя със сергии с детски дрешки. Това е разбираемо, детето или децата са пораснали, дрешките не им стават и най-лесния начин да се освободиш от тях и непотребните играчки е да ги изкараш на битака. Има хора, които не разполагат с много пари, но така се снабдяват с необходимите им неща за нищожна сума. Пазърлъка е разрешен, даже е задължителен. Научих се и на това. Обикновенно си купувам книжки от пазара. Защо да давам 10 пъти повече пари, като мога да я купя евтино. Станах спец в пазърлъка. Наскоро даже ми се случи да платя без да се пазаря, продавачката почти се обиди. Понеже вика, не се пазариш, ще ти взема с 50 цента по-малко. Не че е някаква кой знае колко голяма сума, но въпроса е принципен. По-късно, когато се науча, как се качват снимки на компа, ще снимам и ще покажа нагледно какво разнообразие е. Всичко може да се види на една сергия , от стари дрехи, до чудесни свещници, стари съдове или уреди, инструменти с които човека си е свръшил работат и понеже вече не му трябват, ги предлага за продажба. Компакт дискове, видеофилми, стари грамофонни плочи...Не мога да изброя всичко, пък и не е необходимо. Всичко може да се продаде и купи. Има си хора за всяка вещ. Днес например си купих чудесна ръчно рисувана чиния за стена(колекционирам такива) за  скромната сума от 1 евро. В магазина сигурно е не по- малко от 15. И аз съм доволна и продавачката се освободи от нещо което не иска.
В града в който жиевеем всяка година градската управа организира битак или трьодел маркт, така се нарича тук. Затваря се централната търговска улица за движение и всеки който желае, може да предложи излишните му неща за продан. Няма нищо срамно в това. Иначе си има хора които с организиране на битаците си вадят хляба. Явно е изгодно, защото се навъдиха няколко фирми занимаващи се с тая дейност. Плаща се някаква такса за да разпънеш сергия, но не съм наясно колко е. Всяка седмица битаците са на различни места, в различни  райони на града. Има един постоянен, но там се предлагат повече нови китайски или турски стоки.
Не знам защо у нас в България се счита за срамно да търгуваш с употребявани и ненужни вещи. Затрупваме се непотребни неща, кътаме ги някъде и забравяме за тях. Сигурно на всеки се е случвало да получи като подарък някаква вещ, която не му харесва или вече има такава. Или да си купи дрешка, харесала му в магазина, но в къщи, след като я облече , да прецени, че не му пасва. Търси тогава на кого да я продаде, а ако не се намери, я сбутва в гардероба и не му дава сърце да я изхвърли . Тук не е срамно именно такива неща да се предлагат за продан. Може да си купиш нов електроуред, било кафемелка, яйцеварка, ютия или нещо друго, каквото се сетите. Какво правите тогава със стария , сбутвате го някъде и само заема място, а някой може да го купи за някаква неголяма сума. Всеки е доволен. Продавачът се освобождава от излишните неща и получава срещу това някое евро, а купувачът намира нещо, което му е необходимо, за много по-малко пари, от колкото ако го купи от магазина.
В къщи всеки има неща, които хем не му трябват, хем сърце не му дава да ги изхвърли. Мазета и тавани са превърнати в складове за ненужни неща. Трупаме като хамстери. Ако се наложи да сменим жилището се ужасяваме от ненужните неща, които притежаваме. Поне при нас е така. На два пъти се наложи да се местим и се хванах за главата. Сега съм се зарекла, да не трупам излишни вещи, но пак се насъбраха доста.
Я кажете вие какво правите с ненужните ви неща? Не може вечно да се трупа, а не може и да се подарява непрекъснато. Доста неща подарявам, но някои просто не стават и за това. Сигурно на някой му трябват точно тези излишни ми вещи и инструменти, но няма как да го открия. Не ми е удобно да ги изкарам на битака в София. Някакво криворазбрано чувсто на срам ми пречи. Дали и при вас е така?

Дописвам постинга, за да изясня, защо всъщно го написах. Въпросът ми е: Защо все пак, след като сме по-бедни от германците, така лесно се разделяме, изхвърлями и подаряваме неща от които можем да вземем някаква сума? Уж си мислим, че сме спестовни, а на практика се оказва, че не сме! Какво ни пречи да сме като тях?




Тагове:   битак,   ненужни вещи,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosidi - да
29.03.2009 17:49
обикновенно хората са тези, които дават лице на държавата. Все си мисля, че ние като народ все още нямаме необходимото самочувствие и често си натрапваме криворазбрани снобски навици с основната мисъл, че така другите ще ни приемат като такива. Искрено се надявам с годините да надскочим основната си теза - "Какво ще кажат хората" и да правим това, което искаме.
цитирай
2. ka4ak - снимаш ги и ги предлагаш в нета
29.03.2009 17:50
като обявяваш и цена,нито е срамно,а даже ще ти е интересно!Като направиш много пари,може да дариш
нещо на фондацията!
цитирай
3. анонимен - аз подарявам....
29.03.2009 17:54
дрехи,обувки и всякакви джунджурии които вече не ми трябват два пъти годишно се събират в чували и ги оставям да контейнерите.голяма веселба настава,особенно за циганетата:))
цитирай
4. krotalka - rosidi,
29.03.2009 17:58
явно е наистина някакво криворазбрано чувство за "собствено достойнство". Влияем се от това, какво ще си помислят хората за нас и се съобразяваме с някакви остарели норми за поведение.
цитирай
5. krotalka - ka4ak,
29.03.2009 18:00
мъжът ми предлага някои неща в интернет, но това е свързано с повече разправии. Трябва да се опакова,изпрати, да се проверяват банковите сметки и т.н.
цитирай
6. krotalka - Вихре,
29.03.2009 18:02
бъди сигурна, че доста голяма част от нещата, които си оставила до кофите за боклук, са били изнесени на битака. Така ти наистина се освобождаваш от тях, но срещу това не получаваш нищо.
цитирай
7. miralyub - В Бг не е практика това, защото тук ...
29.03.2009 18:09
В Бг не е практика това, защото тук малка част от населението може да си позволи честа смяна на мебели и уреди.
Обикновено нашенецът сменя обзавеждането, но вече когато старото за нищо не става. Поради тази причина и никой не би го взел за ползване...
Ще чакам снимките, Кроти, ще ми е интересно да видя какво си наснимала.
цитирай
8. krotalka - Мира,
29.03.2009 18:12
всеки има неща които са му излишни и непотребни. Какво правиш например с ваза, картина или някаква вещ, която са ти подарили, а не ти харесва или не се вписва сред останалите неща. Сигурно не я изхвърляш, а я свираш някъде да съъбира прах.
цитирай
9. miralyub - ако имам такава вещ- давам я на ро...
29.03.2009 18:18
ако имам такава вещ- давам я на родителите, роднини или приятели, на които би им служила.
цитирай
10. krotalka - Мира,
29.03.2009 18:25
добре е, че имаш на кого да подаряваш. Видя ли, че все пак има непотребни за теб неща, които на друг ще свършат работа.
цитирай
11. анонимен - Здравей, Кроти!:)
29.03.2009 18:36
При мен това се развива с годините, от възпитание да събирам и пазя какво ли не, вече всичко не употребявано в продължение на година-две, заминава...при някой нуждаещ се. Ако са запазени, мога и да подаря, иначе и аз ги оставям до контейнера или закачено на него...
цитирай
12. ka4ak - @5
29.03.2009 18:40
ееее,не се вадят пари бе да се напънеш,поне малко!
цитирай
13. krotalka - Виши,
29.03.2009 18:42
точно това имах в предвид. Изхвърляме ги, оставяме ги до контейра, подаряваме ги...С една дума се освобождаваме от тях, без да получим нищо. По-бедни сме от германците, а въпреки всичко се фукаме и правим на богаташи?! Ето това не го разбирам.
цитирай
14. krotalka - Ка4ак,
29.03.2009 18:44
не всичко става за интернет. Някои вещи са си за биташка сергия. Пък и всеки няма интернет. Освен това, като се сложат и транспортните разходи, става - Де е Киро на кирия
цитирай
15. eleonoraknyazheva - Кроти,
29.03.2009 19:13
права си. Не е зле да има такива битаци, официално. Без чувство за неудобство. А при нас най-често или се изнася директно на боклука или се подарява. Аз нямам нищо против да подарявам мои дрехи и на детето на приятелки, но има и други вещи, които не знам какво да правя, а не ми се изхвърлят, нито пък ми е удобно да разпитвам този или онзи дали ги иска.
цитирай
16. анонимен - О, познат почти
29.03.2009 19:24
Плюшкински комплекс! Сами се трупат - няма спасение. Защото "стара къща всичко има".
Понякога са ми дотрябвали именно излишни неща, които не съм изхвърлял от мързел.
цитирай
17. krotalka - eleonoraknyazheva,
29.03.2009 19:30
надявам се някой предприемчив човек, да се сети да организира такива битаци по квартали. Но преди всичко, трябва да си променим мисленето. Да гледаме с друго око на подобни неща.
цитирай
18. krotalka - parasol,
29.03.2009 19:32
така де. Трупаме, щото някога може и да дотрябва. Това си е типично нашенска черта. От 100 закътани такива нещица, я ти потрябва едно на няколко години, я не.
цитирай
19. lrdistributor - по-добре така, отколкото плюшкин
29.03.2009 21:09
и на мен ми бе трудно да се науча да хвърлям, но когато всичко се насъбере и заема място - тогава няма накъде, а на въпроса - защо не го изпратя на битака - поради липса на време ...
цитирай
20. krotalka - lrdistributor,
29.03.2009 21:13
не е времето главната причина. Тук и деца излагат за продажба ненужните им книжки, играчки и други непотребни им неша. Ако в квартала има битак, няма ли да се намерят няколко свободни часа, за да се оттърве човек от част от излищното?
цитирай
21. анонимен - Кроти, права си по принцип,
29.03.2009 21:27
но като видя по улицата, че почти всеки възрастен е бедно облечен, и ми се ще да разбереш, че това, което тук ти споделяме, е просто жест на човещина.Аз винаги съм смятала, че блогърите не са прости и бедни хора, или поне повечето.Затова виждам, че болшинството раздаваме без да печелим, ако се промени практиката, сигурно и мисленето ни - също... просто трябва още много да се работи в тази насока.
А бе, то какво ни е наред , та това да е!:)))
цитирай
22. krotalka - Виши,
29.03.2009 21:41
аз също раздавам и подарявам. Лошото е, че понякога, когато предложиш на някой възрастен, стари но запазени дрехи, се обижда, случвало ми се е. Като ги оставиш до кофата за боклук, циганите ги взимат и голяма част се предлагат на битака за продажба. Както писах не съм ходила скоро там, но наш приятел е редовен посетител и ни осведомява за всякакви находки.
цитирай
23. lrdistributor - може би...
29.03.2009 22:03
ако имаше такова нещо в квартала, сигурно... сега се замислям, че в училище винаги носех учебници, които повече няма да потрябват в един антиквариат, за да ги продадат.
цитирай
24. natali60 - Има и такъв вариант -
29.03.2009 22:22
запазени дрехи ги слагам в чували и ги нося в най-близката църква. Никоя църква не отказва - пробвайте. Те ги разпределят на нуждаещи се хора.
цитирай
25. krotalka - lrdistributor,
29.03.2009 22:29
ето за това говоря. Едно време си купувахме учебници на старо. Четох, че и сега го правят, това е добре.
цитирай
26. krotalka - natali60,
29.03.2009 22:30
за старите дрехи става. Много мои близки също постъпват така. Но за другите неща? С тях какво да правим.
цитирай
27. boristodorov56 - Да бъдем като германците ни пречи ...
29.03.2009 23:19
Да бъдем като германците ни пречи очебийния факт, че
сме българи.
Ние - битпазарът на Европа.
И прекрасна природа.

На един такъв битпазар - близо до Манхайм - един
плевенски циганин ми подаряваше всичко, което бе
наредил на сергията си - да препродава - естествено.
Щото сме българи.

Абсолютно си права в разсъжденията които излагаш,
но ние тук сме над всичко с артистична блекота.
цитирай
28. ka4ak - @14 кирията е
30.03.2009 04:08
да го поискаш
цитирай
29. анонимен - Моите ненужни вещи са
30.03.2009 09:22
едни кръгли слънчеви очила, една дискета 5.25'' и един светломер ЛЕНИНГРАД 6. Какво правя с тях? Гледам си ги :-D

\m/
//
цитирай
30. vmir - Обожавям посещението на битаци, складове, автоморги и вторични суровини!!!
30.03.2009 09:30
Всичко това е Меката на въображението и фантазията ми, и ако се случи да се заплесна на такова място, дори на голата Джоли трудно би й се удало да ме отплесне.

Битаците са непреходен извор на вдъхновение, и, стига да не се фокусира вниманието върху потребителските, вместо върху функционалните свойства на предметите, напора на идеите е гарантиран...
цитирай
31. krotalka - boristodorov56,
30.03.2009 09:44
ти го каза: "ние тук сме над всичко с артистична блекота" Май там е заровено кучето...
цитирай
32. krotalka - zlika,
30.03.2009 09:45
щастливец си, че са толкова малко! Има време,ще се натрупат и други. Всяко нещо с времето си.
цитирай
33. krotalka - vmir,
30.03.2009 09:46
наистина е така. Ти самия изнасяш ли нещо на битак или само гледаш и се вдъхновяваш?
цитирай
34. анонимен - Няма драма,
30.03.2009 10:41
сега започвам да събирам :-D

\m/
//
цитирай
35. krotalka - Злика,
30.03.2009 10:47
няма лошо, събирай, но не ставай Плюшкин.
цитирай
36. buket - Ами то това си е мечта, krotalka.
30.03.2009 11:09
Германците си имат много по-малко мечти от нас нали?
цитирай
37. sowhat - кроти винаги си безкрайно интересна
30.03.2009 11:41
вярно по бедни сме от германците и криворазбраното чувство за дойстойнство ни пречи. аз предпочитам да подаря ненужно вещ.
хем съм доволна, хем правя някого щастлив. по лесно ми е да дишам така :)
цитирай
38. krotalka - Букет,
30.03.2009 12:20
ми нека си помечтаем, може и да се сбъдне някой ден. Всички мечтаят, без разлика в пол или национална принадлежност. Просто мечтите ни са различни.
цитирай
39. krotalka - Соу,
30.03.2009 12:24
това с подаряването добре, разбирам го, но как стои въпроса, когато ти дотрябва нещо за малко. Отиваш в магазина и го купуваш на висока цена или търсиш да го вземеш от някой. Ами ако колекционираш някакви по странни и стари неща?
Радвам се, че ти е интересно, за някои може и да е обратното.
цитирай
40. buket - sowhat - понякога не се оценява това...
30.03.2009 12:29
Не исках да го кажа но,,,
цитирай
41. sowhat - букет за тези случаи
30.03.2009 12:37
старите и мъдри хора казват - направи добро и го хвърли зад гърба си

кро, при мен няма случай на нещо за малко. но ще ти дам пример.
преди около три седмици лсд и екрана на дом компютър изгоря в последствие токов удар.
изпратих го на сервиза , но децата останаха без комп. тогава звъннах на момчето което ми поддържа техниката и той след ден ми донесе екран за временно ползване. попитах - какво ти дължа , а той - нищо.
на другия ден случайно ми подариха нов екран. ето това е :)
цитирай
42. krotalka - Соу,
30.03.2009 12:49
харесвам и се старая да спазвам приказката за доброто и хвърлянето. В много случаи, без да съм чакал се връща. Щастлива си, щом не си зарита с излишни вещи. При мен все се намира нещо, което няма на кого да подаря, а ми е жал да изхвърля. За сега попълвам колекцията си от рисувани чинии от битака, признавам си, не ми се дават много пари за това хоби.
цитирай
43. sowhat - ооо не е вярно това
30.03.2009 12:53
и аз имам куп неща, които за сега не ми трябват , но просто чакам момента в който ще мога да зарадвам някого. както и на мен ми се случи - неочаквано :)
цитирай
44. tili - Всичко изхвърлям
30.03.2009 13:24
от дрехи до мебели и техника. По-точно спретнато ги подреждам до контейнера. До другия ден- почти всичко изчезва, а което е останало - в боклука. Нямам търговски усет, а не обичам да подарявам неща, които на самата мен не ми харесват. Поздрав!
цитирай
45. hara73 - признавам си чистосърдечно
30.03.2009 13:33
имам си една слабост, но без нея щях да съм почти идеална :-))) Харча много пари за дрехи, просто съм суетно същесво и дори да нямам нужда пак се изскушавам и си купувам нещо ново, не смогвам вече с гардеробите. Подарявам на сестрите си и на приятелки, сложила съм си ембарго да си купувам по 2 до 3 нещица на месец...но и това не помогна много. Тази традиция, за която гвориш ти би ми спестила много проблеми и с половинката и със свободно пространство в гардероба , но някак не е прието така при нас ...защо ли? Не знам ...
цитирай
46. krotalka - tili,
30.03.2009 13:41
явно повечето постъпват така. Всичко е въпрос на мислене, а не на търговски усет. Виждала съм младежи,момчета и момичета,всеки е поставил на сергията това, което им е излишно, смеят се и се забвляват, докато се пазарят. Все някой от компанията има търговски усет и те се възползват от уменията му.
цитирай
47. krotalka - Хара,
30.03.2009 13:44
не си само ти с такава слабост. Много сме. Точно това се опитвам да разбера, защо не е прието. Дали ако се намери някой предприемчив човек и организира подобни битаци, ще успее. Как хората ще погледнат на подобно начинание.
цитирай
48. krotalka - mar85,
30.03.2009 13:59
значи все пак изхвърлените неща стигат до битака, но по заобиколен начин. Има пазар за такива вещи. Остава да надскочим себе си и да ги предлагаме сами за продажба.
Това с нарязването е интересно. Защо го правиш?
цитирай
49. krotalka - Нека стои!
30.03.2009 14:02
Имам доста неща, които мога да предложа. Как се разшифрова РЕТО? това е някаква абревиатура предолагам.
цитирай
50. krotalka - Ако идват от домовете да взимат н...
30.03.2009 14:13
Ако идват от домовете да взимат нещата, мога да им дам доста. Иначе не ми се занимава
цитирай
51. benra - аз
30.03.2009 14:43
подарявам. Което е ненужно-а такива неща-бол - подарявам.
Сетих се за гаражните разпродажби в САЩ-и там хората така се освобождават от ненужните вещи.
Аз не съм вещоман.Каквото ми е в повече-подарявам, но признавам си-би ми било забавно да ги продавам.Заради забавлението предимно.
цитирай
52. krotalka - Бени,
30.03.2009 15:16
наистина се забавляват хората. И аз съм гледала и чувала за гаражните разпродажби в щатите. Интересно ми е, как ли ще реагират съседите ми в България, ако се опитам да направя такава?
цитирай
53. tili - маr85,
30.03.2009 15:44
благодаря за полезната информация!
цитирай
54. natali60 - нали имаше и тук преди години такива битаци!
30.03.2009 16:28
Поради липса на интерес малко по малко сами изчезнаха...
цитирай
55. krotalka - Натали,
30.03.2009 16:41
не изчезнаха, а бяха завзети от братята роми. И сега ги има битаците, но продавачите са от мургавите ни съграждани. Може би заради това, все повече хора намират за срамно да изложат на сергия свои стоки?
цитирай
56. ka4ak - ПОМОГНЕТЕ на момчета от Рето
30.03.2009 16:45
След като отворих комуната на Белмекен дойдоха при
мен и аз им съдействах да се настанят в България и започнаха да откриват комуни за лечение на наркомани.Непрекъснато ми помагат да изпращаме момчета и момичета в Испания и Хърватия,когато не мога да ги взема при мен или при тях в България.Всички са минали през ада на наркотиците и са се посветили да помагат и на други да се спасят от тази смъртоносна зависимост!
Владимир Качаклиев
цитирай
57. krotalka - Информация за организацията РЕТО,
30.03.2009 17:07
може да прочетете в тоя сайт:

http://www.perspective.bg/Drugs/RETO.htm
цитирай
58. agent074 - В България старите вещи ги подар...
30.03.2009 18:56
В България старите вещи ги подаряваме, защото ги ползваме до тогава, докато се изхабят напълно. А по- запазените, ни ги крадат от простора...
цитирай
59. krotalka - agent074,
30.03.2009 19:00
не е съвсем така, но да оставим настрана дрехите. Има и други неща, стари книги, дискове, които вече никой не слуша или не гледа...Ако се напрегна, ще се намерят доста работи. С тях какво даправим.
цитирай
60. vmir - 33. krotalka, не Кроти, не изнасям, само се вдъхновявам.
30.03.2009 21:22
Обаче купувам много неща и понякога успявам да направя механизъм, който няма нищо общо с оригиналното предназначение. Нямам търпение и желание да гледам пренебрежителното или потребителско отношение към машинарийки, които нерядко представляват шедьоври на изобретателската мисъл и находчивост, затова предпочитам да ги изоставям на гризящата съвест на ръждата, отколкото на тарикатски пазарлъци.
цитирай
61. glarus - В Италия
31.03.2009 12:06
Непотребните вещи - особено дрехите и след като почине човек ги носят в църквата и имат 1 благотворителен ден в седмицата, в който ги раздават на всеки който иска.
цитирай
62. krotalka - glarus,
31.03.2009 12:51
дрехите са най-лесноразрешимия проблем. В германия има поставени контейнери за тази цел. Има много други излишни неща. Наистина е така, поогледай се из къщи и ще ги откриеш. Аз самата, понеже не ми дава сърце да ги изхвърля в контейнера, притежавам много книги, които съм прочела, но не са ми харесали и само задръстват библиотеката. На друг може да му харесат, но аз втори път няма да посегна към тях. Ето, за такива неща ми е думата. Или дискове с музика, видиокасети и ДВД-та и т.н.
цитирай
63. glarus - В Чекотинския манастир,
01.04.2009 10:49
който е на 12 км. от Правец, момчето, което го стопанисва приема книги, от всякакво естество, защото има мечта да направи в манастира голяма библиотека - за малки и големи посетители, които отсядат там. Манастирът е нов , заслужава си да има библиотека.

При отец Иван в Нови хан, който приютява бездомници и сираци, всички тези непотребни вещи ще бъдат изключително полезни.
Човек като поразмисли малко, може да ги дари на хора, които имат действително нужда от тях и ще са безкрайно доволни и двете страни.
цитирай
64. glarus - За такива места
01.04.2009 10:51
за които се сещаме само по коледа, това си е чиста благтворителност!
цитирай
65. barterbg - Рационален начин за освобождаване ...
03.04.2009 21:59
Рационален начин за освобождаване от ненужните вещи е добавянето им за размяна или продажба в специализираният за целта български сайт www.BarterBG.net.
Повече информация за това как работи системата може да откриете тук:
http://barterbg.net/index.php?p=work
цитирай
66. bailey - Българският бартер сайт
26.06.2009 20:03
Ето мястото, където може да разменяте не само непотребни вещи, но и услуги и знания - www.bgbarter.com ;)) Успех!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krotalka
Категория: Хоби
Прочетен: 1209092
Постинги: 98
Коментари: 2828
Гласове: 20000
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031