Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2009 10:25 - Предизвикано/нещо като отговор
Автор: krotalka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12967 Коментари: 64 Гласове:
0

Последна промяна: 02.04.2009 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Това е написано отдавна. Написах го за себе си. Нямах намерение да го публикувам, но прочетох един коментар по мой адрес - Мани я, тя е мръсна емигрантка. Много от пишещите тук са такива. Защо се смята, че не ни вълнува, какво става в Родината ни?





От известно време, едни мисли се въртят непрекъснато в главата ми. Опитвам се да ги прогоня, но те пак се връщат. Ще ги споделя с вас.
Много от хората, които първи напуснаха страната, вече наближават пенсионна възраст. Ще се пенсионират, ще вземат прилична за българските стандарти пенсия. От там на татък следва въпроса, какво ще правят? Говорила съм с доста от тях. Голяма част, в това число и ние с благоверния, сме решили да се приберем в Родината. Поне за сега плановете са такива. От тук на татък изникват безброй въпроси. Как ще се чувстваме там. Как ще гледат другите на нас, ще завиждат или не. Ще успеем ли да пренесем част от положителните неща научени тук или ще сме предмет на подхилквания и подигравки? В големите градове е по-лесно, сливаш се с масата и само познатите и съседите ти обръщат внимание. В малките градчета и селата е по-сложно. Там всички се познават и е трудно да се слееш с тълпата. Доста положителни неща, които за тук са нормални, сигурно в България ще бъдат посрещнати с насмешка и подигравки. Ако за тук е нормално, хартия и стъклария да изхвърлям в специалните за това контейнери, къде ще търся такива. Случвало ми се е, когато съм си в страната, да стискам боклук в ръката и да няма кошче, където да го изхвърля. Това са дребни навици, придобити тук. Има още много такива, на пръв поглед незначителни нещица, но от тях се гради цялото. Дали връщащите се, ще успеят да повлияят за положителни промени. Някой ще ни сметне сигурно за побъркани, че го правим, но на такива хора, ще ми е трудно да обясня причините. Искам страната ни да придобие поне малко по цивилизован облик. Да не сме тоалетната на Европа. Много народ вече е видял как живеят в другите страни, възхищавали са се на чистотата и на дисциплината. Дали ще успеем да променим с общи усилия нещо, или ще чакаме някой друг да го стори?
Всеки от завръщащите се, има познати и приятели тук, някои от тях ще покани на гости. Само ако знаете, колко е трудно да им се обясни, защо това е така, а не иначе. Как понякога се срамуваме от неуредиците и мръсотията. Когато говоря с близки и познати в България, всеки казва - аз не правя боклук, другите са. Не може да са единици тия дето замърсяват. Защо, когато се опитах да направя забележка на едни девойчета, че си хвърлиха хартийките от закуски на земята пред мен, те ме изгледаха все едно виждат извънземно. Много са въпросите, не мога да ги изброя всички. Притеснява ме и това, че доста народ ни заявява направо – Вие се измъкнахте, оставихте ни нас, ние да се оправяме с бакиите. Не сте родолюбци!
Не си дават сметка, че всеки от заминалите, е допринесъл с нещо за по-доброто живеене, поне на родителите си. Иначе щяха да мизерстват с нищожните пенсии. Известно е на всички, че много пари се внасят в българия от тия хора, но това накак си се отхвърля с лека ръка.
Някой ще каже – Какво ти пука, живей си живота! Поради много причини ни пука...
Има доста народ пишещ в блога, въпреки че живеят в чужбина. Едни го признават, други не. Връзката с България не е прекъсната, но дали само това ще е достатъчно?
Място за отстъпление и връщане тук, има. Не ми се иска да го направим, но ако приспособяването е трудно, не ни остава друго...





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Точка!
02.04.2009 10:28
zlika точки не дава, но това е за повече от една точка! :-D

\m/
//
цитирай
2. krotalka - zlika,
02.04.2009 10:30
НЕ КАЗВАШ, ЗАДОВОЛЯВА ЛИ ТЕ ОТГОВОРА МИ?
цитирай
3. sowhat - знаеш ли не обръщай внимание на такива подмятания
02.04.2009 10:31
прав е злика

никой не е заминал от хубаво, не е загърбил дом и близки, за иде в чужбина и да издържа семейството си с кръваво спечелените си евра.

мога да ти кажа само евала , че искаш да се върнеш. защото по -голямата част от хората не биха искали
цитирай
4. pegas08 - Идвайте си, мили братя и сетри.
02.04.2009 10:33
Тепърва започва веселото. Някой ще плаща за "Девширмето". Чакаме ви с нетърпение , нов хъс и нови идеи да променим нещо. Е, може и да си полегнете под асмата, до смоковницата, басейнчето и т.н.Бъдете здрави, ениуей!
цитирай
5. анонимен - krotalka,
02.04.2009 10:37
бих продължил разговора, но не публично. Тъй като знам, че ще изкараш наяве думите ми, предпочитам да спра дотук :-P

Точката не отговаря ли на въпроса ти? ;-)

\m/
//
цитирай
6. krotalka - Соу,
02.04.2009 10:37
така е наистина. Много от хората тук, чакат с нетърпение момента на връщане. Почти всички ни вълнуват тия въпроси. Просто едни са имали куража да рискуват, да започнат от нулата в буквалния смисъл! Ново място, без приятели, с една чанта дрехи. Всичко трябва тепърва да се събира. Направили сме го. Сега,когато чуя такива думи се ядосвам. Все им казвам - Ами вие аджеба, защо не ни последвахте? Защо не рискувахте? Лесно е да се критикува от страни. Трудно е да се действа.
цитирай
7. miralyub - за мен eмиграцията е начин на оце...
02.04.2009 10:37
за мен eмиграцията е начин на оцеляване. не можем да виним хората, че са тръгнали нанякъде.
да се завърнеш после е повече от достойно. струва ми се обаче, че с простотията българска на местна почва е трудна за преборване. просто тук сме в състояние да закопаем всичко по- добро и по-човешко.
цитирай
8. анонимен - За капак:
02.04.2009 10:39
Ако си живяла повече там и си придобила повече от онзи манталитет (а аз мисля, че моят е по-близо до онзи, отколкото до този), след като се върнеш тук, ще се сблъскаш със стена. Затова: остави си вратата към Германия отворена ;-)

Поздрави
цитирай
9. krotalka - pegas08,
02.04.2009 10:40
ще се завърнем, поне повечето. Какво ще стане след това - само времето ще покаже.
цитирай
10. krotalka - Злика,
02.04.2009 10:43
отдавна съм тук, но връзката с България никога не съм я прекъсвала. Знам какво е положението. Прекарвам почти половината от времето си там. Вратата и да искам, не мога да я затворя,големия син няма намерение да се връща, а и жилище си имаме тук.
цитирай
11. krotalka - Мира,
02.04.2009 10:46
точно това е - Борба за оцеляване.
Колко много негативни неща се оправдават с "българския характер". Иака ми се, именно това да се промени или поне преосмисли.
цитирай
12. анонимен - OK,
02.04.2009 10:46
тогава ви оставям да си страдате за родината на воля...

Аз съм друга бира, както казват връсниците ти :-D

\m/
//
цитирай
13. hara73 - krotlka,
02.04.2009 10:47
няма да ти е лесно, като се върнеш. Завистливи същества винаги има, но навсякъде по света има и от другите, хора който са искрени и добронамерени. Важно е да прецениш за себе си къде се чувстваш, по-добре и къде се усещащ у дома. Всичките остнали дреболий, от рода какво ще кажат хората и кой ще ти завижда оства на заден план. Каквото и да решиш, пожелавам ти да е правилното за теб :-)))
цитирай
14. gothic - Кроти,
02.04.2009 10:53
струва си човек да се върне. Ти това го знаеш добре, нали? Хорските мнения, както казва hara73, са си хордски мнения, а зя промените в мисленето тук - те настъпват, бавно, но настъпват. Спомни си бригадата за която писа :)))
цитирай
15. krotalka - hara73,
02.04.2009 10:58
наясно сме с тия неща. Въпросът е там, че и на двете места се чувстваме почти еднакво добре. Всяка от държавите си има и добрии лоши страни. То само хубаво, никъде няма.
цитирай
16. djgator - krotalka
02.04.2009 11:00
По тази тема всеки си е прав за него.. Има аргументи в полза на емигрирането има и в полза на оставащите.
Обаче ако всички си съберем куфарите, помисли дали после ще има къде да се върнем!!!!............
цитирай
17. krotalka - Пламене,
02.04.2009 11:01
ти поне си наясно, че се връщам колкото мога по-често. Не отсичам корените си. Не мога да пренебрегна напълно хорското мнение, колкото и да ми се иска, все пак сред хора живеем. Пак и това е насадано в мен от детствотоми. Колкото и да повтаряме - Данък обществено мнение, не плащам! Все остава едно червейче в съзнанието, което гризе...
цитирай
18. krotalka - Злика,
02.04.2009 11:03
ти си уникат! Да те попитам - Добре ли се чувстваш в България? Ако отговора е - не, защо не емигрираш?
цитирай
19. hara73 - Брат ми ...
02.04.2009 11:05
живее от около пет години в Италия,заедно със семейството си . Два пъти в годината е тук за около месец. Когато неговите, приятели го питат, кога ще си тръгва, той имо отговаря, че ще се прибира след месец примерно. Почти съм сигурна, че той няма да се върне. Да не прекъсва връзката си с България, корените му са тук, идва си защото, родителите, приятелите, сестрите му са тук , но казва моя дом , за това което е там. Колкото и да ми е мъчно на мен, аз искам той и семейството му да са щастливи, ние сме на заден план. Само хубаво никъде няма, но най-хубаво е у дома...
цитирай
20. kleopatrasv - Кроти ,
02.04.2009 11:08
Най-- накрая човек се връща там където са корените му.Родното място го зове с настъпване на преклонна възраст, не го забравяй ! Знам, че все някога ще се върнеш, а дотогава - жизнени успехи !
цитирай
21. kalbotobg - ...
02.04.2009 11:11
Разбирам те и че ти е болно и имаш опасения да се върнеш. Хората които имат очи да виждат и уши да чуят няма да те сбъркат с чужда.
Обаче и ти виждаш, че България я чакат неспокойни времена. Каквото и да решите ти си оставаш българка и не обръщай толкова внимание на празнодумци защото ако те познаваха нямаше да изричат тези думи с тая лекота ;)
цитирай
22. ka4ak - поздравления за Вашите намеренния
02.04.2009 11:23
ние имаме нужда от Вас!Всеки българин е хубаво да се завърне в бащината къща и независимо от завистта,
да се постарае да предаде своя опит на тези с които контактува!Това е начина за положителна промяна в ориенталския климат който битува при нас.Винаги ще
Ви бъде трудно,но да се надявам,че като пенсионерка,ще се посветиш на тази Будителска дейност!Успех и да си жива и здрава!Имаме нужда от всеки Българин!
цитирай
23. krotalka - Хара,
02.04.2009 11:31
почти всяко семейство има близък извън страната. Това е факт, който няма как да се отрече. Въпросът с връщането е малко по-сложен. Всеки го решава за себе си.
цитирай
24. krotalka - ДЖ,
02.04.2009 11:34
невъзможно е всички да си съберат куфарите. Всеки поради различна причина. Остава ни да се надяваме, че тези, които се завърнат, ще променят поне малко към по-добро нещата.
цитирай
25. krotalka - Клео,
02.04.2009 11:35
поне за сега намеренията ни са такива. Подготвяме от далеч нещата. Свикваме с мисълта за това и с още много други работи...
цитирай
26. krotalka - Кълбото,
02.04.2009 11:39
аз си оставам българка. Това няма как да се промени. Колкото и да се приспособяваме тук, винаги си оставаме чужденци. Сега сме нито риба, нито рак. В България гледат на нас, като на чужденци, тук също. Разликата е само тая, че тук са по-толерантни.
цитирай
27. анонимен - krotalka,
02.04.2009 11:41
на финалната права съм :-P

\m/
//
цитирай
28. krotalka - Ка4ак,
02.04.2009 11:42
всеки си решава сам, как да постъпи. Дълго съм живяла в България, за да пренебрегна с лека ръка това. За младите е по-лесно, те са като дърво без корен, пускат корени там, където намерят благоприятна почва. Да съм жива и здрава, все ще намеря с какво да се занимавам
цитирай
29. krotalka - Злика,
02.04.2009 11:44
желая ти успех! Искрено! Когато я пресечеш тая права(да даде Бог да стане), ще си направиш без да искаш преоценка на много неща.
цитирай
30. krotalka - Радамес,
02.04.2009 11:45
твоите съобщения ги трия без да ги чета. Нямам време за глупости!
цитирай
31. ka4ak - @29
02.04.2009 11:48
така го усещам и се надявам да се случи!
цитирай
32. анонимен - krotalka,
02.04.2009 11:50
съгласен съм! Благодаря! :-)

Като стана дума за гадни емигранти, да питаме Тубича защо се върна от Италия :-D

\m/
//
цитирай
33. krotalka - Радамес,
02.04.2009 11:55
нямам представа, какво общо имам с Фламандия?
цитирай
34. krotalka - Злика,
02.04.2009 11:56
ако иска, може да ти отговори.
цитирай
35. boristodorov56 - Е, тук може да е кенеф, но не е гробище.
02.04.2009 11:57
Да се завърнеш в бащината къща,
когато вечерта смирено гасне
и тихи пазви тиха нощ разгръща
да приласкае скръбни и нещастни
......

О, скрити вопли на печален странник,
напразно спомнил майка и родина.
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
. .. . . . . . . . . . . . . . . . .

Накой хора и тук са отсъстващи.
Няма ги.
Емигрирал е духът им български.

Носталгията по Родината и аз съм я изпитвал,
но едва ли бих позволил на някой,
където и да живее,
да ми определя стадарта за българин и Родина.
Още по-малко да ми поставя условия
или някакви идиотски критерии за патриотичност.

България е една за всички родени тук!

"България може без всички -
ние не можем без нея!"

Ние сме тор за нейното съществуване!

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

И българите по света!
цитирай
36. анонимен - boristodorov56,
02.04.2009 11:59
ти си идиот! :-D

\m/
//
цитирай
37. анонимен - Кроти,
02.04.2009 11:59
ми аз като чета коментарите на злика,все едно чета моите мисли!съгласна съм с него....ела,опитай,пък ако не става се връщай в немско.и аз опитах да се изнеса преди години,но нямаше как да си взема децата и бързичко се върнах заради тях!а тук нещата няма да се променят скоро,поне и дакато ние сме живи!трябва да минат още няколко поколения за да се промени манталитета!
цитирай
38. krotalka - boristodorov56,
02.04.2009 12:10
звучи много патриотично, но ми прилича на опит за манипулация. Защо трябва само заради едната гордост(която съм сигурна, че повечето не изпитват), да си съсипват бъдещето и шансовете за по-добър живот. Всеки иска да живее по-добре, защо да му се отнема тоя шанс?
цитирай
39. ka4ak - @39
02.04.2009 12:13
манталитет се променя с усилие,а не с константации
цитирай
40. krotalka - Вихре,
02.04.2009 12:13
това с изнасянето, което си преживяла, го имаше и при нас. Просто стиснах зъби и го преодоляхме. Трябваха ни две години, за да се съберем цялото семейство. Трудно е наистина...
цитирай
41. boristodorov56 - до - krotalka
02.04.2009 12:26
Аз казвам точно това, което и ти.
Но ...
цитирай
42. krotalka - boristodorov56,
02.04.2009 12:42
да сега те разбрах. Просто бях пропуснала да вникна в последния ред на коментара ти! Малък, но съществен пропуск, който променя звученето на целия коментар.
цитирай
43. анонимен - бабо vihra13,
02.04.2009 12:48
благодаря за подкрепата ;-)

Метала е колкото диагноза, толкова и манталитет :-D

Всичко, казано по-горе са конски ла*на! Няма никакво значение къде си. Важното е да се чувствуваш уютно в кожата си!

\m/
//
цитирай
44. sis - не ми харесаха няколко неща:
02.04.2009 12:52
Българя не e тоалетната не Европа!!!
Никога няма да бъде толкова чисто, колкото е в Германия. Това е хубаво да го проумеем и да го приемем. Българинът никога няма да стане дисциплиниран германец. Това е!
И да спозваш постоянно правилата не е работа. Всичко си има положителна и отрицателна страна.

И в Ню Йорк и в Цюрих съм виждала хора да си хвърлят боклуците по улиците. Това е навсякъде в по-големите градове.

Интересен е фактът, че ти в Германия си се научила да не си хвърляш хартиите на земята, ако няма кошче. Мен мама ме е учила тук от малка. И до ден днешен си ходя с хартииките по джобовете. Някой с кошче след теб навсякъде не може да ходи, нали си съгласна?

Интересно е следното изречение:
"Ще се пенсионират, ще вземат прилична за българските стандарти пенсия."
- не толкова прилична, колкото ще е за Германия. И това, не само ще си го помислят много хора, ами ще е и вярно.

Аз не ви се сърдя. Не ви завиждам. Евала, че се справяте, защото знам, че не е лесно. Радвам се, когато хората са щастливи. Колкото повече щастливи хора, толкова по-добре за всички!!! :):):)

Но, страната ни НЕ Е тоалетната не Европа!!!
Ние ...така си ги правим сами нещата!

:):):):)
цитирай
45. krotalka - sis,
02.04.2009 13:07
имаш право да се възмущаваш, но имашли отговор на въпроса, който съм засегнала и в постинга - Защо всеки казва - Аз не цапам, аз не хвърлям боклук, аз не правя това и онова. КОй тогава го прави? Всички сме изрядни, а положението е обратното.
По въпроса за пенсията съм откровена, не лъжа и не замазвам. При толкова малко години трудов стаж, няма как да бъде иначе. Въпреки, че и за тук ще ни стига.
цитирай
46. veselaj - krotalka, връщането в България ще ...
02.04.2009 13:08
krotalka, връщането в България ще ти е трудно. Преди пет години се преместих от града в село на 5 км. Още не могат да свикнат с мен и с навиците ми. Но вече започват да се замислят, преди да си хвърлят фаса на улицата. Има едно стихотворение от В. Петров "На голия остров", което завършва така:
"Докрай, додето разцъфтите
ще мъкнем влагата към вас"....
цитирай
47. анонимен - злика,
02.04.2009 13:10
така е....и нещата не опират само до метала!!!аз се чувствам перфектно в кожата си,но ме дразни мръсотията и простотията около мен!!!
цитирай
48. krotalka - veselaj,
02.04.2009 13:23
няма да е толкова трудно. Все пак, се старя последните години, поне по няколко месеца да прекарвам в България. Преди няколко години се наложи да стоя повече от година, трябваще да се грижа за болен свекър. Знам какво е, наясно съм какво ме чака. За благоверния ще е по-трудно, но вече се настройва психически.
цитирай
49. tili - Древните са казали:
02.04.2009 13:58
Когато си в Рим - прави като римляните. Като се върнете - тогава ще му мислите. Дай боже дълги години да сте заедно и да си живеете в разбирателство, а къде - няма значение. Поздрав.
цитирай
50. bambola - :)
02.04.2009 16:57
ще призная че малко ме очуди постът ти, просто защото когато и ако вземете решението предполагам че ще сте наясно със всички страни, самата възможност за избиране е не само отговрност а и свoбода.
Няма да кажа нищо ново за мен,казах преди 3 години когато започнах да пиша тук, преди години единствения кошмар които имах беше че съм се върнала в България и по някакви причини трябва да остана завинаги....., после вече не сънувах, но и все по-рядко се връщах, не съм спряла да съм българка нито миг от живота си, с някои неща се гордея с други не толкова както всички хора по света. Не мисля че е нужно връщане към "корените" защото не съм изкоренявана, не мисля за какво би станало...наскоро говорих с един известен българин които се върна в България преди няколко години, живее прекарасно, чуства се прекрасно, заведе жена си-чужденка и е штастлив, призна ми че има моменти в които му липсват куп неща, ама каза: покажи ми някои на който да не му липсват куп неща ей така, защото е свикнал с тях.
За моите старини съм си избрала една малка къща в Бразилия, спокойно, ефтино, чист въздух, после може и да не стане, знам ли :)
Не обичам да деля хората на емигранти и местни, няма логика, всеки е там където иска да бъде, може да бъде и е доволен, иначе...

цитирай
51. krotalka - tili,
02.04.2009 17:09
няма начин да спрем да мислим за тия неща.
Благодаря за пожеланията!
цитирай
52. krotalka - bambola,
02.04.2009 17:16
има още време до този момент, но се подготвяме за него. Напоследък наблюдавам една интересна тенденция. Много хора напускат страните си и се заселват там, където смятат, че ще се чувстват по-добре. Има едно предаване по немската телевизия, точно за такива хора. Всеки решава, къде иска да живее и оставя всичко, за да осъществи мечтата си. Никой никого не упреква. Някои се зъпътват на юг, други на север, просто следват желанията си. Дано имаш късмет да си изживееш старините така, както си мечтаеш.
цитирай
53. jesusbg - Кроти, Винаги си добре дошла. Ние, ...
02.04.2009 17:49
Кроти,
Винаги си добре дошла. Ние, твоите приятели, те чакаме и ще сме щастливи да се виждаме по-често.
цитирай
54. krotalka - jesusbg,
02.04.2009 17:56
зарадва ме! Благодаря ти!
цитирай
55. simona34 - защо се оправдаваш?
02.04.2009 19:45
И пред кого? Човек намира място да се себеизявява независимо от понятието Родина. Емигрантите са хората, намерили смелост да излязат и да се борят за своето оцеляване независимо от условността, наречена "държавна граница"- защото искат трудът им да е оценен по достойнство, защото им е писнало смешници, които сами си избираме, да ни скачат по главите, мачкат, турцизират, ограбват. Защото имат ТОПКИ. В оня смисъл. Родина и държава са различни неща. Именно за това се и връщат, знам- заради родината. НА мухльото, който беше написал в другия блог "100 на 100 против емигрантите" просто не му стискало. Затова къде по- удобно е да си седи и да плюе успелите да се измъкнат.
Мисли че издържа родителите на емигрантите?! Ха- ха! Ами потоците пари, изпращани из зад граница които са повече от мизерните стотинки които му удържат за социално осигуряване?
Е, щом му е приятно да си седи в топличката кочина, наречена Чалгария, нека гледа как родителите му се гърчат от глад, децата му получават неадекватно образование и нека властимащите го изнасилват духовно всеки ден! Всеки сам си избира Пътя!

Поздравления за куража, кроталка!
Не им се връзвай на мечтаещите. Знаеш, пълно е с хора, които предпочитат да "са", ама да пропуснат етапа "ставам" :-)
цитирай
56. krotalka - simona34,
02.04.2009 19:55
не се връзвам. Отдавна престанах да обръщам внимание на това. Ясно ми е, че хората плюещи срещу емигрантите, го правят от злавист и злоба. Завист, че някой друг е успял, а те не. И злоба, защото са на сяно, че не им стигат сили и кураж да се пробват. Аз се забавлявам с тях. Оставям ги да си избиват комплекаса за малоценост.
цитирай
57. simona34 - именно!
02.04.2009 19:56
"кисело е гроздето"! :-)
Успех, където и да си!
цитирай
58. анонимен - Здравейте!
02.04.2009 20:43
Аз съм нов тук и не разбрах за какво говорите, но искам да благодаря на авторката за предоставената ми трубуна :-D

\m/
//
цитирай
59. teachme - Съгласна съм с всичко, което си написала!
03.04.2009 10:41
Всеки може да живее където иска. Виждам как чужденци на средна възраст си купуват апартаменти тук.
Като един вечен оптимист 22 години от трудовия си път отдадох на образованието, с надеждата, че нещата в сферата ще се променят, вкл. и статуса на учителя...но това не стана...а годините минават. Съжалявам, че по-рано не съм излязла навън, както направиха други. Мисля, че все още не е късно/ докато не сме станали на 100г.:)/ да поработим някъде другаде...защото тук сега в т.нар. частен сектор се скъсваме от работа, която навън е по-заплатена.
Поздрави!
цитирай
60. benoa - аз
03.04.2009 10:51
не хвърлям боклука навсякъде. е, като видиш камара болкук, натрупан некъдето трябва, смисъла да стискаш хартийката в ръка до следващия, кой знае къде поставен контейнер е близък до 0. със забележки нещата няма да се получат - младежите, не само в България, не обичат особено да им даваш акъл. лошото е, че в България не само младежите не обичат това. според мен трябва кампания, трябва пример и трябва известно време ударно поддържане на чистота и ред. трябва и привеждане в ред на улиците, парковете и градинките, щото като по default приличат на сметище, никой няма да се замисли преди да си изхвърли нещо там. срещу емигрантите единственото нещо, което имам 'против' е неосведомеността, която те не признават. едно е да живееш в бг, друго е да четеш и гледаш по медиите какво става - бг журналстика никога не се е славила с обективност. от думите на близки и познати също не можеш да си съставиш реална представа. и накрая, никой не може да ме убеди, че е емигрирал за благото на страната си, тези мисли идват с годините и с носталгията, и постепенно изместват основната причина, поради която си се пръждосал.
цитирай
61. анонимен - Винаги съм зачитала правото на всеки да решава за живота си!
03.04.2009 12:08
Имам всякакви познати навън, работила съм и живяла навън, ако ми се наложи пак бих отишла, нищо фатално няма човек да сменя дом и държава, ако прецени, че е в интерес на детето си например! Причини може да се посочат много, като климат, не дай си Боже болест, която изисква други грижи, или пък образование, или нова, по-доходна работа за съпруг/а.Едни все някога ще се върнат, други - никога, но животът е такъв, съвремието е много динамично и мобилно, движение на човешки ресурси има по цял свят.И изобщо не е задължително да се къса връзката ФАТАЛИЧЕСКИ , според някои, с България!
Всичко е до човека!
Някой още след шест месеца престой, като се върнат тук и започват да говорят на странен акцентен български, да се скъсаш от смях, а други никога не могат да свикнат ТАМ и изпитват искрена носталгия по родното!
Много хубав постинг, Кроти!:)))
цитирай
62. ivesa - Българите,които са си печелили честно и достойно хляба в чужбина са...
03.04.2009 12:55
гордост за България.Разбира се,че в родината трябва да се харчат чисто спечелените пари.Поздрави за постинга!:)))
цитирай
63. kasnaprolet9999 - виж последния ми постинг
03.04.2009 17:48
сто на сто за емигрантите
цитирай
64. tota - Кроти,
04.04.2009 07:59
Едно знай, че Родината е за това да може всеки, когато поиска да се върне. Това е негово право.
Да не допускаме да бъдем делени и по този признак. Всяко нещо си има цена. По важното е да има чавещина!!! Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krotalka
Категория: Хоби
Прочетен: 1209354
Постинги: 98
Коментари: 2828
Гласове: 20000
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031