Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2009 13:14 - Криворазбран срам
Автор: krotalka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10825 Коментари: 31 Гласове:
17



      Четейки новините, попаднах на това.  Тогава се сетих, че имам нещо в архивите си, което съм писала, но не е видяло "бял свят"  Сега реших да поизтупам праха от него и да го постна. Ето го:

    Започвам да пиша това със съзнанието,.че темата е малко „неудобна”, че много хора ще сметнат това за лудост. Но за мен не е. Темата е за нещо, което ме интересува и съм мислила по него. Разисквала съм го с познати, специалисти и не такива. Това е за тези, които не виждат нещата само в черен или бял цвят. За тези които умеят да мислят и анализират.
   "Да не съм луд, че да ходя на психиатър!" Така ми отговори мой близък, когато след оплакванията му, че не може да спи и е преуморен, че и най-малкото нещо го изкарва извън кожата му, го посъветвах, да потърси помощ от психиатър. Не, не е луд! Далеч съм от подобна мисъл. Защо се смята, че само хора с тежки психически разстройства трябва да се обръщат към този род лекари? Това не мога да го разбера?! От къде се е насадило в съзнанието на повечето от нас, това убеждение? Защо се смята за срамно посещението при психиатър или психотерапевт?
     Признавам си, че и аз имах подобни предубеждения. Преди доста години, след поредното земетресени, получих или се разболях(не знам как е точно да се каже) от страхова невроза. Доста дълго се мъчих, докато се обърна към специалист. Диагнозата ми я постави бързо, но понеже бях отлагала лечението много време, много време ми трябваше и за да се преборя с нея.
На всеки се е случвало, поради една или друга причина да изпадне в някаква криза. Причини за изпадане в депресия или криза, както обикновено казваме, има много и различни. Няма да се спирам на това. Обикновено безсънието е първия признак за някакво психично разстройство. Може и да греша, нямам нищо против да ме корегира човек който е наясно с тия неща. Казваме, преуморен/а съм, всичко ме дразни, всички са настроени срещу мен и т.н. Това всеки някога го е казвал. Чувствал се е некомфортно в собствената си кожа. Мъчил се е и се борил, по свой начин да се справи с проблема. Повечето успяват. Други не. При някои състоянието се влошава и търсят най-накрая лекарска помощ. Има и такива, които слагат край на живота си, просто защото не е имало кой да им помогне, да ги насочи към този род лекари - психиатрите.
    Защо е така?! Защо смятаме за срамно да се обърнем към такива специалисти? Не мога да го разбера. Опитвала съм се. Говорила съм по този въпрос и с други. Никой не намира отговор на това, или поне такъв, който да ме удоволетворява.
Депресиите, неврозите, маниите, a и още ред подобни заболявания, са нещо нормално. Много „модерната” в последно време сред младежите Булимия, също е психическо заболяване. Защо не е нормално да се потърси помощ от специалист. Два сезона са характерни със засилено повишение на тези заболявания - пролетта и есента. Не е моя констатация, порових се из статистиките, там го открих. Може някой който е запзонат с проблема или това му е професия, да го обясни по-добре. Няма да имам нищо против.
Може да не вярвате, но ако се разровите из постингите от преди година, писани в тия периоди. Ще откриите, колко много са написани от хора изпаднали в някаква депресия. Понякога лечението на подобно заболяване, не е е медикаментозно. Има и други средства. Хипнози, групови терепи, и още доста неща. Писането в блога се явява нещо като посещение при психоаналитик.
.
     Колко от вас са се обръщали към подобен род лекари? Наистина ли смятате, че е срамно да се посещават? Каква според вас е причината за това?

   
И ако не ви се ходи на психиатър или психоаналитик, тогава последвайте съвета даден тук  Ще се възползвам и аз. Чао за сега.


   


Тагове:   срам,   депресия,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anastasiia - Защото има много хора с комплекси,
08.10.2009 14:06
затова... Пък и въпрос на манталитет - какво ще каже комшията, или близките, ако чуят...еди какво си...
Твърде много се вълнуваме от мнението на другите...
Имам една позната, която работи като секретарка в психиатричен кабинет тук, в Пловдив. И тя ми разказва различни случаи, свързани с това, че големите проблеми идват от криенето, от това, че не се ходи на психиатър.
Аз смятам, че е съвсем нормално, човешко е всеки да има своите трудни моменти... И да направи необходимата консултация.
Поздрави, Таничка! Хубава, актуална тема си подхванала... Дано се замислят повече хора...
цитирай
2. allbi - да Таня
08.10.2009 17:58
Да ти кажа ПРАВА СИ!
хич няма да ми пука ако реша, че преча
на себе си и другите около мен отивам
аз относно автофобията ама за сега
си шляпам повече пеш и като се наложи
все оше го понасям :)
да не би пък на гинеколог да е по-приятно?
ама ходим - жени сме
хора сме и това ходи по хората не по гората ...
цитирай
3. krotalka - Ася,
08.10.2009 18:17
точно там май се корени проблема, още робуваме на това "Какво ще кажат хората"! Като че ли хората ще ти решат здравословния проблем...
Сега дечурлигата изпадат в депресия, а родителите не забелязват и не взимат мерки. Тъжно ми става, когато прочета за саммоубили се деца...
цитирай
4. krotalka - Албенче,
08.10.2009 18:31
още преди месеци, като разбрах за твойта фобия, те посъветвах да идеш на психотерапевт. Направи го непременно.
цитирай
5. mamas - Хубава тема, Таня.
08.10.2009 18:32
И двата материала, към които насочваш.
Криенето на чувствата, спотаяваното недоволство...и много други работи водят до стрес и депресии с тежки последици и за депресирания, и за близките му. Споделянето е едно от решенията на проблема. Дори да е само с личния дневник, пак помага.
Поздрави!
цитирай
6. krotalka - Славе,
08.10.2009 18:41
отдавна съм го писала, че блога е един вид психотерапия, но за съжаление, понякога се развихрят такива караници и скандалчета, избиване на комплекси и т.н. , че ефекта от психотерапията отива на кино.
Заради това винаги съм призовавала за мир в блога! За толерантност и разбиране!
цитирай
7. djgator - таня
08.10.2009 19:24
Щях да се радвам, ако използваха блога за изпускане на парата - без да обиждат неподозиращи хора, обаче.. тук агресията е на високо ниво!
цитирай
8. krotalka - Веско,
08.10.2009 19:34
това са хора с комплекси! Многократно съм го казвала, но никой не е в състояние да ги заведе при специалист, за да получат съответната помощ!
Може пък да са с изкривено чувство за хумор, знае ли човек!
Тук в блога се развихрят, защото са намерили село без кучета!
цитирай
9. djgator - таня
08.10.2009 19:55
днес обаче, те за сетен път прекалиха- преди минута, бббб се похвали, че той бил писал до модераторите да ни изтрият.. ОК, но отсега нататък- реципрочнооо..
цитирай
10. krotalka - Веско действай!
08.10.2009 20:06
"С неговите камъни, по неговата глава" и "Каквото пвикало, такова се обадило"
цитирай
11. dobsun - работя като здравен работник
08.10.2009 20:58
и всеки ден в кабинета идват много хора, имащи нужда от психиатър. И лошото е, че границата на нуждаещите се се смалява. Аз мисля, че първопричината за всяка болест е точно на писихчно ниво. Терапевтите лекуват само симптомите на заболяването, докато психиатрите - причината. Например научно е доказано, че ако човек изпитва негативни емоции - завист, ревност, гняв - се увеличава секрецията на жлъчни сокове. Например човек не трябва да се храни, когато е ядосан, защото стомахът в този момент се втвърдява и не може да функционира нормално, забавя се обмяната на веществата. А пък и кой може да даде определение на това кой е луд и кой е нормален? Всеки си е бамбашка луд, по мое мнение...
цитирай
12. krotalka - dobsun,
08.10.2009 21:10
съгласна съм,че психиката е първопричината за много заболявания.
Едно време имаше такъв лаф - Всички болести са от нерви, само венерическите от удоволствие.
Много хора, особено от по-възрастните не знаят, че трябва да отидат при психиатър, а не при невролог. Сблъсквала съм се това. За възрастните е разбираемо, но не разбирам младите.
Май трябва да стане модерно, както е в САЩ, да се посещава психотерапевт, може би тогава нещата малко щесе пооправят.
цитирай
13. анонимен - Кроти,проблема не е еднозначен!
08.10.2009 22:32
До голяма степен се дължи на ниската здравна култура/ако изобщо може да се говори за такава в Абсурдистан/!От друга стана комплексите и все още много разпространения данък обществено мнение,пълното безхаберие на родители,учители и обществото като цяло към проблемите на подрастващите.....има и още,но не ми се задълбава в темата!!
цитирай
14. miralyub - аз нямам страх от психиатрите. н...
08.10.2009 22:37
аз нямам страх от психиатрите. необходими са.
конкретно да почнем от психоаналитиците- даже срещите с тях са задължителни при нормални обстоятелства. да споделиш, да идентифицират проблема ти, да ти олекне, да те упътят как да постъпиш...
това е нормалност в Европа.
аз с кеф бих ходила да си говоря по мои си нещица с някого, ама ей- на -няма...
в дълбоката провинция тези специалисти липсват или ако ги има- са повърхностни.
цитирай
15. krotalka - Вихре,
08.10.2009 22:40
знам ги всичките тези неща.
Просто трябва да се пребори човек с някои предразсъдъци! Струва ми се, че въобще не се обръща внимание на този проблем,
цитирай
16. krotalka - Мира,
08.10.2009 23:02
ти си умна и интелигентна жена и за това е така.
Забелязалали си, колко много хора използват блога, вместо психоаналитик. Не е съвсем същото,но явно им помага...
цитирай
17. анонимен - Ама кой дасе пребори бе,Кроти?
08.10.2009 23:03
Ти пък нищо не каза!!!Те се чудят сега как да закрият психиатриите и да пуснат всички куковци/да се интегрират!!!/,а ти си седнала да се чудиш,че не се действа превантивно при някаква си депресийка!!!А ако трябва да бъда максимално "гадна",в България почти няма кой да ти предложи квалифицирана и адекватна помощ!Психиатрите/поне 95% от тях/ са по-луди от пациентите,психоаналитиците са гола вода/повечето/ и самите те се нуждаят от специализирано лечение......е,какво да говорим повече?
цитирай
18. krotalka - Май си права Вихре,
08.10.2009 23:22
мой кръщелник,лекар-психиатър,си вдигна чукалата и вече няколко години работи в Германия. Доколкото разбрах от него, така са постъпили и други негови колеги.
Преди месец се наложи да търсим детски психоаналитик, за детето на моя приятелка и голям зор беше докато намерим. По-късно се оказа, че и в блога има такъв. Май за всяко нещо което ни трябва, е най-добре първо да се направи запитване в блог.бг.
цитирай
19. stix - Много добри съвети имаше в клипч...
08.10.2009 23:38
Много добри съвети имаше в клипчето, но аз бих добавила, че една бира вечер може да избави всеки от безсъние и тогава няма да му е нужен лекар- психиатър, а колкото до децата препоръчват повече банани и игри... :)
цитирай
20. krotalka - stix,
08.10.2009 23:50
бирата май е като панацея, ама хване ли те депресията, не помага.
Това с бананите е най-лесно осъществимо, ама май е трудно в днещно време, да накараш едно дете да се отлепи от телевизора или компа и да излезе да играе.
цитирай
21. hara73 - Не сме дораснали все още за това ...
09.10.2009 12:50
и много още ще си патим от криворазбрания ни срам. Първо не се признаваме, че имаме проблем, второ робуваме на общественото мнени (което в случая е много погрешно) и трето имаме много по лесно разрешение на проблема, мърморим и натоварваме с проблемите си, де що имаме близки, които са склонни да ни слушат...Поздрави за темата!
цитирай
22. krotalka - Хара,
09.10.2009 13:26
точно така е!
Превръщаме близки и познати, а и непознати, в кошчета за душевни отпадаци, вместо да потърсим компетентна помощ!
цитирай
23. benra - много хубава тема
09.10.2009 17:42
Имах проблем преди време и потърсих психиатър...ми не намерих
цитирай
24. krotalka - Бени,
09.10.2009 17:57
трябвало е да отправиш запитване в блога! Тук има няколко човека, които щяха да откликнат или да те насочат. Знам, че трудно се намират добри.
цитирай
25. анонимен - Тази тема е все още нова
11.10.2009 00:44
за нашето общество. Хората не могат да общуват помежду си, а при психиатър или психолог трябва да се говори и споделя. Дори не предполагаме откъде ни идват проблемите, а те могат да изкарат на повърхността причината и дори самото й осъзнаване да ни помогне. Но тук и съвети трудно се приемат. :)
цитирай
26. bogolubie - Здравей, Таня!
11.10.2009 10:37
Може да ви досаждам с моята вяра, но тя не е построена само на теория и не съм научена от човеци. От преди съм изпитвала влечение към църквата, но с пълно незнание, както мнозинството православни християни. Вече съм споделяла, но пак ще кажа, че аз на два пъти - октомври 1989 и септември 1990 год. съвсем съзнателно се постарах да се оттърва от живота си. Имах всичко - самостоятелен дом, съпруг,две добри деца, хубава работа и заплата, добро физическо здраве,имах добър външен вид...но за мен нямаше живот. Щастлива съм,че Божията воля не беше да отида в пъкъла. Реално се върнах към живота едва, когато влезнах съзнателно в християнството. След това много, много пъти изпадах в трудни положения, но с Божията помощ ги преодолявах или преживявах. Психиатрите са лекари, човеци с ограничени възможности. Чудно е, как хората се интересуват от всичко друго, освен от Словото Божие. Вярно е, че властта ни налагаше неверие и презрение към вярата в Бога, но изминаха твърде много години и българите все още се мъчат по човешки да си разсъждават и да се съревновават по високоумие. Всичко е дадено, трябва само да се проучи. Най-бърза и голяма промяна става в евангелските църкви, а когато човек се научи да чете и тълкува Словото, ще види някои съществени грешки в различните църкви, но ще може и сам да общува с Бога. Това е истината. Докато се затварят очите пред тази животоспасяваща истина, народът ни катастрофално и нелепо ще се самоунищожава. Гордостта е смъртен грях.
цитирай
27. krotalka - Харви,
11.10.2009 14:09
виж, че в блога доста народ споделя, но само споделя! Коментарите са един вид съвети, но в повечето случаи, не са компетентни или доброжелателни...
Има си хора учили за това! Към тях трябва да се обърнат!
цитирай
28. krotalka - Естер,
11.10.2009 14:11
ти си намерила в Бог, твоя лекар или психоаналитик.
Вярваща съм, но за мен е по-важно да се спазват Десетте Божи заповеди, от колкото да се отправят молитви към бог и да сепалят свещи.
цитирай
29. анонимен - 27. krotalka - Харви,
11.10.2009 14:15
Аз точно това имам предвид - че те знаят какво да извадят от теб. Аз съм "за" тази професия и осъзнаването на нейната нужда.
цитирай
30. krotalka - Така е Харви,
14.10.2009 10:48
това имам и аз в предвид.
цитирай
31. swanlake - Promianata zapochva ot vseki edin
17.10.2009 00:16
moga da kaza che se registrirah v bloga specialno za da izkaza mnenie po temata ,zashtoto v bloga na sunflower prochetoh neshta koito me izpraviha bukvalno na nokti po otnoshenie na bolnite ot psihichni zaboliavania. Neveroiatno mi zvuchi kak moze chovek v 21 vek da razsuzdava po nachina "ne iskam da imam vzimane davane s psihichno bolni i ne iskam deteto mi da igrae s tehnite deca. Smiatam che tova otnoshenie i tova sochene s prust,che "eto ti si lud" e v osnovata na nezelanieto na horata da se sreshtat s takuv lekar. v Bulgaria niama vse oshte tazi stepen na moralno izrastvane po otnoshenie na lekarska taina i na turpimost kum razlichnite ot nas. Ako moga da citiram i neshto ot kazanoto ot bogoljubie - nie bulgarite kato che li niamame nito strah ot zakona ,nito strah ot Bog. Razmahvame chuzdoto neshtastie kato bairiak i chukame na durvo da ne ni spoleti sushtoto. A tova che horata ne mogat da otidat spokoino pri lekar ,s koito da spodeliat dushevnite si terzania vodi do po-golemi problemi i do tova che statistikite se pulniat s vse po-golemi procenti psihichno bolni. Ako kakto kazva sunflower vzemem da gi izolirame - tiah i decata im - dali shte si reshim problema?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krotalka
Категория: Хоби
Прочетен: 1209250
Постинги: 98
Коментари: 2828
Гласове: 20000
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031