Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 11:11 - Не след десет, а след две години (по молба на sowhat)
Автор: krotalka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10305 Коментари: 20 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

      Не дест а две години, не се върнах в България. Нямах желание да го направя. Някои емигранти не се връщат  поради финансови причини, но при мен беше просто нежелание да го направя. Тогава все още интернета не беше толкова масово разпространен, а беше и скъп. Плащаше се на прекарано време в мрежата и връзките бяха през телефонната линия. Включен ли е интернета – телефона е блокиран. Новините, за това, какво става в страната, ги научавах от вестниците, ако посрещна автобуса идващ от БГ и си взема вестници от шофьорите.
     Мъжът ми и синовете на няколко пъти пътуваха с коли до България, не беше проблем да се присъединя към тях, но просто нямах желание... Оставах си сама в къщи и ги чаках да се върнат.
     Когато след малко повечеот две години най-после реших, че е време – „Око да види, ръка да пипне”, бях искрено разочарована! Първото нещо, с което се сблъсках, беше мръсотията по улиците. Сякаш се беше увеличила! Празните пластмасови бутилки и развяващи се найлонови торбички, ме посрещаха навсякъде. Няма да изразявам недоволството от мръсотията в градския транспорт, всички си я знаем, но аз я бях забравила и отвикнала от нея...
     Правилно казват старите хора – С хубавото бързо се свиква! Бях свикнала с хубавото и ми беше трудно да приема действителноста, такава, каквато е. В къщи положението беше още по-трагично. Свекър ми(лека му пръст), като мъж, не се беше грижил за къщата. Наложи се доста неща да изхвърля, защото не ставаха за употреба, не можеха да се изчистят...Намусените продавачки в магазините, бяха още едно от нещата които бях забравила. Ако се усмихнеш и кажеш "Благодаря", те поглеждат, като извънземно. Да поздравиш човек с кого се срещаш в асансьора, също предизвиква негативна реакция и недоумение.        Десетдневният престой в България ми дойде като доза „Антиносталгин”
     След това не съм правила тая грешка, да отсъствам толкова дълго от страната. За щастие, родата и приятелите не се бяха променили много. Поне на тях можех да разчитам.
     Когато човек е отсъствал дълго, се налага да се приспособява отново с доста неща. Трябва да се отучи, като застане на спирката на градския транспорт, да се оглежда за разписание, такова просто липсва. Да не се оглежда за кошче за боклук, стискайки такъв в ръката, просто трудно се открива. Можеш и километър да вървиш, а кошче няма?! Накря си пускаш гузно боклука на земята, защото си видял, че всички така правят...
     Когато отидеш в някоя служба за някакъв документ, не се оглеждай за автомат от където да си вземеш номерче и да седнеш да чакаш. Не е стигнало това изубретение все още до страната ни. Чиновниците те карат да им седиш „диванчапраз” навеждайки се към гишето им. Ти трябва да ги ухажваш, а не те да покажат уважение към теб. Сякаш ти си им длъжен, а не са поставени на тая работа да те обслужват?! За движението по улиците и неспазването на правилата за движение, всички си го знаем. Да де, но когато си свикнал, като стъпиш на пешеходна пътека и шофьорите да ти дават предимство, трудно се отучваш.
    Мога да продължа още дъъъълго с изброяването, но мисля, че и толкова стига.
    Препоръчвам на всички наши сънародници зад граница, поне веднъж годишно да си взимат дозата „Антиносталгин”, нека да е поне двуседична, за да им държи влага за цяла година. Когато човек е далеч от родната си страна, сякаш къта в паметта си само хубавите неща, лошите се е постарал да ги забрави, нищо, че именно те са го накарали да избяга далеч
    Сега обстоятелствата наложиха да снова напред назад между двете държави и не се впечатлявам толкова, но може и да е от годините и натрупания опит.

   



Гласувай:
8



1. dorichela - Толкова си права и така добре те р...
12.01.2010 11:15
Толкова си права и така добре те разбирам...... И аз имах тия усещания като се върнах, сега ме е яд,че съм тук.
цитирай
2. allbi - Поздрав !
12.01.2010 11:25
гака си го написала само !!!

и това с „Антиносталгин” - на е супер :)

И това за душата ти :
"...къта в паметта си само хубавите неща..."

защото родината е като майката тя не се избира и се обича до живот :)
цитирай
3. tit - Уви - знаем си ги тези неща!:(
12.01.2010 11:31
Дори - веселият човек дразни! "К`во му е толкоз весело на този - не е в ред!"
Че не е в ред - не е!
Но редът с цупене и злоба се не създава!:))
цитирай
4. martito - Не звучи добре, но. . . си е така. .
12.01.2010 11:31
Не звучи добре, но... си е така..
цитирай
5. sowhat - благодаря
12.01.2010 11:44
аз пък ще ти разкажа друга история.
общо взето имаш някаква визуална представа от мен и ти е ясно, че нито съм сърдита, нито съм намусена, всъщност съм си тая която съм и всеки ден ми започва с усещането за изключителността на всеки ден, който ти е подарък от Бога.

та мои приятели, водят в хотела техни приятели и сред тях баба , дядо и внуче, приблизително на твоята възраст са бабата и дядото, нали не са някои дето да ги тресе старческата деменция.

и така те влизат излизат , аз добро утро добър ден, здравейте , как сте
и на втория ден по обяд, влизат дядо и внуче , аз ги поздравявам при което дядо се обръща към внучето и му вика

глей дядо, тая лелка как се е ухилила.

в този момент ми падна пердето и му заявих :
вижте, господине, като клиент, ако предпочитате, мога и да ви напсувам , вместо да ви поздравя, тъй като клиента има винаги право.
но да учите едно дете, че хората трябва да са начумерени и груби , вместо вежливи и усмихнати, говори за сериозни пропуски във вашето възпитание. а и не бих се променила, само защото на вас ви е кеф да ви ритат, вместо да ви уважават.
така че, нали му теглих една дълга, и си дадох сметка, че това е въпрос на възпитание и манталитет.
и характер.
всичките ми приятели си идват от чужбинско. с всеки от тях прекарвам колкото ми е възможно повече време.
и каквото и да си говорим, каквито и да са отликите, няма по мило място от дома.
цитирай
6. krotalka - Дори,
12.01.2010 11:55
стягай куфарите и бягай! Още си млада, а младите по-лесно се приспособяват!
цитирай
7. krotalka - Алби,
12.01.2010 11:56
за едни е майка, за други мащеха...
Познавам нашенци, които и не мислят да се връщат.
цитирай
8. bachym - Всяко нещо си има цена
12.01.2010 11:58
Аз бях Там - готино.
Но ми горчеше, като дезертьор.
цитирай
9. krotalka - Тит,
12.01.2010 11:58
това с намусените продавачки, най-много ме дразни! Научих ги в кварталния магазин да ми се усмихват! Те се мръщят, аз се усмихвам и им пожелавам "приятен ден"...така един месец и свикнаха да ми се усмихват.
цитирай
10. krotalka - Марти,
12.01.2010 12:00
не само, че не звучи добре, ами и дразни много. Но от нас зависи да променим нещата.
цитирай
11. krotalka - Соу,
12.01.2010 12:05
ти си си ти! Не се променяй!
Права си, че е въпрос на възпитание и манталите на човека. Изкефи ме, как си го насолила. Търсил си го е! Жалко ще е, ако внучето възприеме неговото виждане за света.
Някъде прочетох, че за да се усмихнеш, ти трябват само 4 мускула, много по-малко, от колкото да се намръщиш и заплачеш!
Много усмивки!
цитирай
12. krotalka - bachym -
12.01.2010 12:12
разни хора, разни предпочитания! Един обича кисело, друг, солено, а има и такива които обичат горчиво...
Бях там,е много разтегливо понятие. Важно е с кого, за колко време и като какъв си бил там.
Не можеш да сравниш гурбетчията с човека устроил се там. На единия погледа му е все към дома, а другия е приел нещата и се адаптира.
Ако пък е само на екскурзия ,въобще няма и повод за сравнение.
цитирай
13. haralanov - Здравей,Кроти!
12.01.2010 16:32
Моят съвет към теб е,не се връщай тук,колкото се може по-дълго време!,,Антиносталгин,,-а едно лекува,но пък уврежда наново целия организъм.Бъди здрава!
цитирай
14. анонимен - Българина е намусен,но подлежи на превъзпитание...
12.01.2010 16:57
Откакто съм на работа,научих всички когато влезнат в кабинета да се усмихват и поздравяват......просто им трябва жив пример и доказателство,че не боли когато го правят:)))
Скапана държава,Кроти,но прекрасна страна !!!!:)
цитирай
15. krotalka - Хараланов,
12.01.2010 17:59
аз съм и в двете държави, просто обстоятелствата така се стекоха, но от носталгия не съм страдала. Стягай куфарите!
цитирай
16. krotalka - Вихрушко,
12.01.2010 18:00
явно ние с теб сме от вечно ухилените. По-лесно ми е да се засмея, отколкото да заплача.
цитирай
17. bambola - :)
12.01.2010 20:16
все ти се чудя защо искаш да се връщаш като пенсионерка в България, пътувай :)
за намръщените.. .аз първия път като се върнах отидох на фризьор и ме омаскари ,ама как само ме омаскари, а аз исках само да ме среши, а тя ми отне 14 години от физиономията, та като свърши и казах да ми измие отново косaта, ама се хилех като луда, и да ме среши както аз и кажа, и я успокоих че ще и платя, гледа гледа , па ме изими и пак ме сряса.
Аз се научих, че ако влезеш някъде за първи път, умихнеш се и започнеш с това че сигурно грешиш или просто не знаеш реда ,но със удоволствие ще приемеш всичко което ти кажат, хората се обезкоражват и забравят да са намусени. Иначе се връщам само ако трябва да подспивам нещо важно и не искам да опълномощя никой, гадно май прозвуча ама е истината :)

цитирай
18. krotalka - Бамбола,
12.01.2010 20:27
явно корените ми са доста дълбоко срастнали с тази земя - България. За пътуването съм съгласна и сега го правим, но нали все някъде трябва да се върне човек, не може да живее върху куфарите...И в двете страни разполагаме с жилища, не е проблем да живея, където си искам, но корените и навика си казват думата.
Аз съм си в повечето случаи ухилена, може би и за това нямам много проблеми, където и да се намирам.
цитирай
19. malkiatprintz - Но от нас зависи да променим нещата. ...
13.01.2010 03:25
krotalka написа:
Но от нас зависи да променим нещата.


Дали? Вече двадесет години променяме нещата към по-добро, Кроти, и както виждаш, те стават все по-зле.
цитирай
20. toross - Танче, благодаря ти -
15.01.2010 23:40
Най-вече за отровенността ! Много е важно да се прочетат тези редове. Колкото повече българи го прочетат , толкова по-добре. Пък и насталгията ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krotalka
Категория: Хоби
Прочетен: 1209161
Постинги: 98
Коментари: 2828
Гласове: 20000
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031